Театралният фестивал ще шества и по улиците на Варна

Откриват на 1 юни юбилейното XXV издание

Освен на сцените юбилейното XXV издание на МТФ "Варненско лято" ще излезе и по улиците и в емблематичните исторически места на морската столица.

След официалното откриване на театралния маратон на 1 юни вечерта с китайска трактовка на една от най-въздействащите трагедии на Шекспир под заглавието "Ужасената душа: Макбет" започва уличен парад „Магията на морето“ и на центъра ще оживеят огромни медузи, риби, сепии, морско конче и октопод . Уникалните костюми са дело на студенти от НХА и НАТФИЗ.

На 3 юни на входа на Морската градина ще бъде интерактивният хепънинг „Почувствай огъня“ на „Жар театър“.

Предната вечер Римските терми ще бъдат декор на сюжетния огнен театър"Паметта на огъня" на същата Мим-формация. В тази алегорична театрална поема древното и поетично изкуство на мима се среща с огнения пърформанс. Тук Огънят е главно действащо лице. Той увлича зрителите в мистично пътешествие през пластовете на културите, отвъд времето и реалността, в пространството на духа и поезията. Епохи, персонажи и случки се преливат в метафорични огнено-пластически импресии и сцени, обединени от темата за непреходността и устойчивостта на духа пред изпитанията на времето. Участва международен изпълнителски екип от България, Италия и Кралство Йордания.

“Опит за гнездене” е името на уличната арт-инсталация на Фондация „Криейтив Рейнмейкърс”, която може да се види също на 1 юни в 22 часа. Светещи гнезда се оказват върху дървета на ул. „Преслав“, като някои са анимирани чрез видео мапинг. Заглавието на атрактивната арт-инсталация намигва към пиесата на Йордан Радичков „Опит за летене“, като напомня, че преди летенето е гнездото. Обектите са дело на млади графици и скулптори от Националното училище по изкуствата във Варна.

Сателитни прожекции ще покажат шедьоври от световните сцени. Във ФКЦ на 12 юни ще може да се види "Травиата" наживо от Метрополитън опера в Ню Йорк. На другия ден е излъчването на "Амадеус" на театър "Оливие " в Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони