Театърът в Търново отчита рекордни приходи от 220 000 лева

Постъпленията са за 2018 година

Рекордните близо 220 000 лв. отчита като приход от спектакли през 2018 г. екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Общо 170 са изиграните представления, а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 30 000 души, съобщи директорът Васил Вълчев.

По приходи от спектаклова дейност, брой зрители и изиграни представления изминалата 2018-а е най-успешна за храма на Мелпомена в старата столица за последните 28 години. За сравнение през 2017 г. търновският театър е изиграл 160 представления, а приходите от продадените за тях билети възлизат на около 200 000 лв.

65 от постановките през м.г. са представени на великотърновска сцена, а останалите 105 са играни в турне в различни населени места. Обхванати са около 40 града в цялата страна, като в някои от селищата артистите от МДТ са гостували по 2-3 пъти. През миналата година поставихме началото и на дългосрочно партньорство с най-големите културни центрове в страната, обясни театралният шеф. Той припомни, че театърът е гостувал на сцените на МТ „Стефан Македонски” и Театър „Българска армия” в София, Държавна опера в Русе и Театрално-музикален продуцентски център във Варна. Всички представления на театъра в турне преминават под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Със заработените средства ръководството на театъра е покрило всички текущи разходи за 2018 г. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през новата година, дори да го увеличим, заяви Васил Вълчев. Като постижение на екипа той посочи постигнатия творчески и репертоарен баланс между двата художествени отдела в МДТ – драматичния и музикалния. Има баланс и между българските и чуждите заглавия в културния афиш.

Общо 18 заглавия са играли през годината търновските артисти. Девет от спектаклите са на български автори и около девет – на чужди. Общо четири са детските постановки, които също се радват на изключителен успех в цялата страна. Сред тях са премиерният за годината спектакъл „Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен, възстановената постановка „Тримата братя и златната ябълка”, „Карлсон и дребосъчето” и „Четиримата близнаци”. Най-играно от детските заглавия е това за Пипи с 26 представления, следвано от „Тримата братя и златната ябълка” – с 19.

Със седем премиерни спектакъла и пет концерта може да се похвали за 2018 г. МДТ „Константин Кисимов”. Две са новите исторически заглавия в афиша – „Духът на поета” на Стефан Цанев и „Йоан, синът на Асен” по адаптация на Иван Митев, осъществено с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. На търновска сцена бе премиерата на новата пиеса „Музикантът” на драматурга Любен Босилков – Ройс и на комедията „Да си богат не е лесно” по Пиер Шено. Оперетата „Баядерка” на Имре Калман и мюзикъла „Вражалец” по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков постави още творческият състав. Освен с традиционните концерти за празника на Велико Търново 22 март и за Коледа, театърът изненада своята публиката с гала спектакли за Деня на Европа 9 май, за 80-годишнината на Ротари и на камерен оркестър „Търновград”.

Най-играните музикални заглавия през годината са мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” с 21 представления и оперетата „Баядерка” – с 19, които са донесли и най-много приходи на МДТ. От репертоара на драмата най-много представления имат „Няма да платим” по Дарио Фо и „Духът на поета” на Стефан Цанев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони