Тейлър Алисън Суифт - Любимката на Америка

Седмият албум на американската суперзвезда Тейлър Суифт - Lover, вече е на върха на класациите. Продажбите на диска в първия ден са над 450 000 в САЩ и над 2 млн. по света, което е повече от всички други през годината. До края на седмицата пък ще се превърне в най-продаван за 2019-а. Това не е първият път, в който певицата постига такъв успех. Последното й предложение Reputation (2017 г.) продаде над 1,2 млн. копия през първите си 7 дни - повече от целия топ 200 на САЩ взети заедно.

Тейлър Алисън Суифт е родена в Рединг, Пенсилвания на 13 декември 1989 г. На 10 г. участва на караоке конкурси и фестивали. По това време се занимава и с писане на текстовете за песни. През цялата си кариера Суифт е твърдяла, че най-големият й талант е именно създаването на текстове - изразяването на емоции и разказването на случки чрез музиката си. Пеенето и всички други неща, свързани с това да бъде звезда на световно ниво, за нея остават на заден план. Дори многократно е заявявала, че ако не беше текстописец, нямаше изобщо да става певица.

Именно талантът й да разказва истории чрез думи й печели договор със звукозаписна компания. На 14 г. убеждава семейството си да се преместят да живеят в Нашвил, Тенеси, за да преследва музикална кариера. Тогава среща мъж на име Скот Брошета, който се подготвя да започне свой, независим музикален лейбъл на име „Биг Машийн Рекърдс”. Суифт става един от първите изпълнители на компанията, а нейният баща купува 3% от лейбъла.

През октомври 2006 година дебютният албум на певицата вече е факт. Той носи нейното име и е в кънтри стил. Въпреки че не успява да продуцира голям хит, дискът се радва на изключително добри продажби, които са над 7 милиона.

В края на 2008 г. излиза вторият диск на Суифт - Fearless. Тогава става ясно, че певицата притежава голяма фен база и успехът на Taylor Swift не е бил случаен. Fearless продава 592 000 копия през първата си седмица - невиждани цифри за кънтри албум. Но най-впечатляващото му постижение е фактът, че той се превръща в най-награждавания кънтри албум за всички времена. Печели дори „Грами” за „Албум на годината”, с което певицата става най-младият носител на най-престижния музикален приз. Освен това Fearless е най-продаваният албум за 2009 г., с което Суифт чупи нов рекорд - най-младият изпълнител, достигал този връх. Продажбите му към края на 2018 г. са близо 10 милиона копия по света.

Заедно с всичките си успехи по онова време, Суифт преживява и първият си голям скандал. На Музикалните награди на телевизия MTV тя печели приз за „Видео на годината”, но благодарствената й реч е прекъсната от рапъра Кание Уест, който твърди, че не заслужава отличието. Това става повод за дълга вражда между двамата.

В кариерата си Тейлър Суифт е изключително прецизна и премерена. Следва точно определена формула при издаване на песни и албуми - през две години. В творчеството си пък е известна с факта, че създава парчета около лични събития, предимно за любовните си преживявания. Още по-голям интерес предизвикват песните, които са посветени на известните й половинки, които въобще не са малко. ВИП завоеванията й включват Джо Джонас, Джон Мейър, Джейк Джиленхоул, Зак Ефрон, Калвин Харис и Том Хидълстън.

Третият албум на суперзвездата - Speak Now, дава начало на поредица рекордни дебюти. В първата си седмица той продава над 1 млн. копия в САЩ, което едва 19 заглавия са постигали в историята. От тях, Тейлър притежава 4 - Speak Now (1 047 000), Red (1 208 000), „1989” (1 287 000) и Reputation (1 216 000), най-много от всички изпълнители. Нещо повече, единствено групите Бекстрийт Бойс и *NSYNC присъстват повече от 1 път. Впечатляващ е и фактът, че всички парчета от Speak Now са написани изцяло и единствено от Тейлър Суифт.

През 2012 г. певицата прави първите си по-сериозни опити с поп музика. Албумът й Red съдържа както кънтри класики, така и денс-поп парчета. Две години по-късно тя тотално загърбва кънтри музиката и се отдава изцяло на попа с албума си „1989”. Той продуцира 5 хита, а благодарение на него блондинката достига световна популярност, каквато не е имала преди. Албумът е диамантен в няколко страни, включително и САЩ. В световен мащаб е продаден в близо 20 млн. еквивалентни копия. Синглите Shake It Off, Blank Space, Style, Bad Blood (посветен на враждата й с певицата Кейти Пери, станала емблематична за поп музиката) и Wildest Dreams достигат върха в десетки страни, продавайки милиони копия.

С „1989” Суифт печели втора награда „Грами” за „Албум на годината”. Тя и Адел са единствените изпълнители в историята с повече от едно отличие в тази категория. Благодарение на успеха на албума и огромната посещаемост на турнето към него, Тейлър оглавява списъка на авторитетното списание „Форбс” за най-скъпоплатените знаменитости през 2016 г. с приходи от 170 млн. долара. Суифт оглавява същия списък за втори път тази година с приходи от над $185 млн. Тя е единственият музикант, който е стъпвал на върха два пъти и жената, продала най-много албуми това хилядолетие.

 

Проговори за политика

През октомври 2018-а Тейлър Суифт наруши дългогодишно мълчание и проговори за политика. Тогава тя официално подкрепи Демократическата партия в борбата за сенатори и разкритикува републиканците, към които принадлежи президентът Доналд Тръмп. Политическите нагласи на певицата представляваха небивал интерес и за двете страни, които я приемаха за „своя”. Преди да изкаже своята позиция, за Суифт се предполагаше, че подкрепя Тръмп, тъй като почти всички кънтри изпълнители са с такива нагласи. Явно обаче, тя се определя за демократ.

 

За нея

Разчитаме една на друга

Сдобряването ми с Тейлър беше цял процес. Първо аз є изпратих маслинова клонка и писмо, с което є се извиних за нещата, които съм направила. Осъзнах колко много си приличаме и как тя е един от петте души в целия свят, с когото мога да водя всякакви разговори, и да се разбирам толкова добре. Освен това разчитаме една на друга. Смятам, че и двете имаме влияние върху младите и по-специално малките момичета, които попадат в подобни ситуации (на караници) в училище. Невероятно е, че имахме възможността да се променим и се надявам и други хора да последват нашия пример.

Кейти Пери, поп звезда

 

Нямам нищо лошо да кажа за нея

Аз и мениджърът ми Скутър обичаме Тейлър, въпреки случилото се. Смятам, че единственият начин за потушаване на конфликт е чрез комуникация. Сигурен съм, че много бихме се радвали да разговаряме с нея и да разрешим неразбирателството, което е причинило болка или лоши чувства. Нямам нищо лошо да кажа за Тейлър и наистина ти пожелавам всичко най-добро.

Джъстин Бийбър, поп звезда

 

Харесвам музиката й с 25% по-малко

Явно Тейлър Суифт не знае нищо за Марша Блекбърн (сенаторка от Републиканската партия, която певицата разкритикува преди година, че била против равнопоставеност при заплащането за жени). Нека просто кажем, че вече харесвам музиката й с 25 процента по-малко.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети