Текла Алексиева: жената-галактика

Илюстраторка е на най-известната през соца поредица за научна фантастика “Библиотека “Галактика”

Името Текла Алексиева отеква в ушите на родените преди промените, макар че може би някои все още не си спомнят откъде им е известно. А ако кажем, че Текла е автор на кориците на “Библиотека “Галактика”?

Едва ли има грамотен човек на над 45-годишна възраст, който не помни едно от най-чудесните явления през социализма: поредицата от 120 книжки с научна фантастика, всяка със свой номер, за да може колекционерите да ги събират. “Галактиките”, както популярно започнаха да ги наричат читателите, са на варненското издателство “Георги Бакалов”. Първата книга - сборник с разкази “Синият тайфун” излиза през 1979 г.. Концепцията на поредицата е преводача и издател Милан Асадуров. Той доставя от САЩ около 500 книги по списък, които са задържани от Държавна сигурност. След няколко месеца спецслужбите ги връщат, след като Асадуров им доказва, че са превеждани и издавани в СССР.

Преводачът пропуска да уточни, че цялата редакция на московското издателство “Млада гвардия” е уволнена през 1968 г., заради заглавията, които са определени като “идеологическа диверсия”. В поредицата за първи път на български език са преведени и публикувани творби на автори като Франк Хърбърт, Робърт Силвърбърг, Урсула Ле Гуин, Реймънд Чандлър и Артър Хейли. Илюстратор на кориците на книгите до №107 включително е художничката Текла Алексиева.

На 2 ноември 2019 г., навръх рождения ден на илюстраторката Текла Алексиева, в галерия Sariev се открива изложбата “Галактиките на Текла”. Това е втората самостоятелна изложба на авторката, която в деня на откриването празнува своята 75-годишнина. Експозицията цели да покаже уникалното място на авторката в изкуството преди 1989 година, да подчертае условността на понятието “приложно изкуство” и свободата на изразяване, което именно то чрез подценената си роля от системата е давало на авторите в условията на една контролирана художествена среда преди падането на Желязната завеса.

В изложбата ще бъдат показани 36 рисунки на Текла Алексиева за корици на поредицата “Библиотека “Галактика”, 18 рисунки от поредиците “Еко” и библиотека “България” и други книги. Това са почти всички запазени оригинални рисунки за корици от нейното творчество преди 1989 година. Част от представените творби са в колекцията на Веселина Сариева, а други са предоставени от Текла Алексиева за целите на изложбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура