Телевизия „Ал Джазира” снима филм за търговия на български оръжия в Сирия

Прокурори от Горна Оряховица проверявали военния завод „Аркус” канени за участие в лентата

Екип на базираната в столицата на Катар, Доха телевизия „Ал Джазира” снима филм за търговията на българско оръжие в Сирия, научи „Труд”.

Интересът на чуждестранните журналисти към темата бил породен от материал във в. „Труд” в края на 2016 година, че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие.

След публикациите Районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира и разпореди проверка по случая по публикацията за открито оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

Разследването започна по изнесената от специалния пратеник на „Труд” информация, че:„Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г”.

Така тиражираната информация стана повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс „Аркус”в Лясковец по линия на общия надзор за законност.

Прокуратурата и полицията установяваха дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси. Иззети бяха справки и документи от военното предприятие. Изискана бе и пълна информация от Министерството на отбраната.

Проверяващите обаче не откриха данни за закононарушения. Не се стигна до образуване на досъдебно производство по случая, тъй като бе констатирано, че заводът „Аркус” не изнася военна продукция пряко за Сирия.

Наскоро обаче посредник на телевизия „Ал Джазира” направил официално запитване по електронна поща до Районната прокуратура в Горна Оряховица относно разследването срещу „Аркус”. Посредникът се представил като Франческо Мартино, който предложил прокурорите да участват в телевизионния материал на катарската ТВ. Освен това в писмен вид били поставени въпроси пред държавното обвинение за това какво е установила проверката от декември 2016 г. и дали са нарушени експортните лицензи на българските власти.

От Прокуратурата в железничарския град обаче категорично отказали да участват във филма.

„Прокурори не се снимат нито в игрални, нито в документални филми”, бил лаконичният отговор на държавните обвинители.

Репортер на „Труд” се свърза с представилият се за посредник на „Ал Джазира”.

„Не съм от журналистическия екип на телевизията, който снима филма и не мога нищо да коментирам по случая”, заяви Франческо Мартино. Той обаче потвърди, че катарската телевизия прави такова разследване и че се води официална кореспонденция с прокуратурата в Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България