„Телетол“ с обвинения срещу АПИ заради електронните винетки

От декласираната фирма за продажба на електронни винетки „Телетол“ АД обвиниха Агенция „Пътна инфраструктура“ в създаване на изкуствен монопол на пазара. На пресконференция акционерите в отстраненото дружество обявиха, че целият процес до получаването на разрешение да се включат на пазара е бил твърде дълъг и труден.

„Регистрационният процес трябваше да стартира в началото на 2019 г. Документацията за кандидатстване за национален доставчик на услуги обаче беше качена на сайта на АПИ доста по-късно“, обясни Лиляна Деянова, член на Управителния съвет на "Телетол". По думите й процесът е трябвало да продължи 2 седмици и да се даде възможност на всички желаещи фирми да продават е-винетки.

„При нас този процес отне 6 месеца, а цялата процедура може да се определи като административен шок“, каза тя.

От "Телетол" решават да се борят до край и се обръщат за помощ към европейските институции. През май  се подписва договор с АПИ. Твърдят обаче, че агенцията не е предоставила достъп на фирмата до тол-системата, въпреки задължението им да го сторят.

"След над 10 писмени и устни запитвания и искания да ни бъде предоставен достъп до системата на АПИ, Олег Асенов – шефът на тол-управлението обясни, че те не могат да предоставят достъп до тол-системата, а трябва това да направи фирмата, която я е създала - Австрийската компания “Капш”. Беше ни намекнато, че нашата работа няма да стане, "защото зад нас не стои човек или хора", добави обясни Мартин Димитров.

В крайна сметка, месец по-късно договорът им с АПИ бил прекратен с прессъобщение и без официален административен документ. Причината, която била изтъкната в прессъобщението е, че не са техническо съвместими с тол-системата в АПИ.

"Как е възможен такъв извод, след като на нас не ни е даден никакъв достъп до тази система. Те дори не знаят какъв продукт предлагаме“, обясниха от "Телетол".

Според тях спечелилата фирма е сключила договора си с АПИ за предоставяне на тол-услуги един ден преди да бъдат публикувани условията, на които трябва да отговарят доставчиците.

От "Телетол" искат да им се върне достъпа до системата като национален доставчик на електронни винетки и тол-системи. Те настояват да има минимум 10 доставчици на електронни услуги, електронни винетки, тол-системи, свободен пазар и по-добрият доставчик да спечели.

Междувременно, в своя позиция по казуса от Агенция "Пътна инфраструктра" отхвърлиха обвиненията в поддържане на монопол и заявиха, че “Телетол” АД има възможност отново да кандидатства за продажба на е-винетки след като се приведе в съответствие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България