Темата за пакета за мобилност ще бъде дискутирана на срещата на Борисов с Макрон и Меркел

Темата за пакета за мобилност ще бъде конкретно дискутирана на срещата на премиера Борисов с президента Макрон и канцлера Меркел в сряда и четвъртък. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след среща с представители на автомобилните превозвачи , заради тяхното желание за протест срещу новите евроизисквания, които предвиждат ограничения за тежкотоварните камиони.

„Държа да подчертая, че позицията и до момента на ресор „Транспорт“ не кореспондира с исканията от страна на Франция за пакета за мобилност. Нашите колеги на ниво работна група, които обсъждат текстовете и които участват на заседанията, с представители на всички останали държави, категорично са заявявали позицията, която е такава и на представителите на транспортния бранш в България. Разминаванията са на няколко места. На първо място – става въпрос за задължителното връщане на водачите на транспортните средства у дома – категорично сме против“, каза още той.

„Ние смятаме, че тук се нарушават човешки права. Няма как да бъдат задължавани свободни граждани къде да прекарват своята почивка. Вторият спор е за времето, за което трябва да бъде направена тази почивка, тоест брой седмици. Третата тема, която не се приема от България е за възможността за почивка в кабините на превозните средства. И още един проблем има. Когато има щета върху товара или превозното средство, а водачът не е на място, застрахователните компании не изплащат обезщетения. Искането във Франция е превозвачите да извършват своите почивки в хотели или мотели. Да това се прави, но тогава, когато има възможност да се обезпечи сигурността на товара и превозното средство, а именно някъде по-близо до тези хотели – паркинги със необходимата охрана“, допълни още той.

„Държа да подчертая, че и в момента получихме пълната подкрепа на министър-председателя Борисов. От тук нататък ни предстоят много тежки дебати. Това, което сме начертали като план за действие е следното: сряда и четвъртък предстоят срещи между премиера Борисов, президента Макрон и канцлера Меркел. Те не са конкретно по тази тема, но ангажимента на премиера Борисов е, че тази тема ще бъде конкретно дискутирана на тези срещи с ясната позиция на българското правителство“, каза още Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България