Теменужка Петкова: АЕЦ „Белене" може да се реализира и да бъде финансово жизненоспособен

Има сценарии, в които АЕЦ „Белене" може да се реализира и да бъде финансово жизненоспособен. Това стана ясно от доклада на БАН, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на официалното представяне на доклада на Българската академия на науките, представящ възможностите за реализация на активите, свързани с проекта.

„Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност – ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме е, че ще има необходимост от такава“, отбеляза министър Петкова.

„Вторият много важен въпрос, на който трябваше да получим отговор, беше има ли възможност и при какви параметри този проект може да бъде реализиран. От доклада на БАН стана ясно, че има такива сценарии, разработени в много широк диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този проект може да се реализира и той е финансово жизненоспособен“, допълни тя.

По думите е разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност, тъй като опитът до сега показва, че подобни действия не се увенчават с успех.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика