Теменужка Петкова: Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, остава интерконекторът Гърция – България

Снимка: Архив

"Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, остава интерконекторът Гърция – България", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик.

По повод участието ѝ в срещата в Баку за Южния газов коридор на 20 февруари, Петкова посочи, че мястото на България в този проект е ключово и се изразява чрез интерконектора Гърция – България. "Капацитетът му е между 3 и 5 млрд. куб. м. природен газ годишно и той ще бъде абсолютна гаранция за диверсификацията на източниците на природен газ за България и Югоизточна Европа. През 2020 г. тази връзка трябва да бъде въведена в експлоатация“, коментира тя.

Енергийният министър заяви, че проектът се движи с много сериозни темпове, като близо 84% вече са изпълнени. "Остава изграждането на интерконектора Гърция – България, като с него 1/3% от природния газ у нас ще е диференциран“, каза още Петкова.

Тя посочи, че от транзита на природен газ, който България реализира – 17 млрд. куб. м. годишно, 14 млрд. куб. м. е транзитът за Турция, около 2 млрд. куб. м. е транзитът за Гърция и около 800 млн. куб. м. е транзитът за Македония. "Като с реализацията на проекта Турски поток Турция ще получава директно своите количества на базата на новата инфраструктура, която се изгражда в момента. Но ние искаме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа и затова заедно с ЕК сме създали концепция за изграждане на газоразпределителен центъра на територията на страната. Това предвижда изграждане на липсващата структура – интерконекторите България - Гърция, България- Румъния, България – Сърбия, както и създаването на борса за търговия с природен газ“, посочи енергийният министър.

Петкова заяви, че България стриктно спазва европейските правила и си е извела поуките от Южен поток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България