Теменужка Петкова: ГЕРБ беше в ролята на сапьор в енергетиката

"Абсолютна лъжа е, че правителството нa ГЕРБ залага бомба в енергетиката. Искам да заявя, че до настоящия момент ГЕРБ е била в ролята на сапьор в енергетиката и е обезвреждала бомбите на БСП." Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод изявлението на народния представител от БСП Таско Ерменков, че ГЕРБ са съсипали енергетиката и са "заложили бомба" в сектора, предаде „Фокус“.

Петкова подчерта, че по отношение на драматургията, която са се опитали от БСП да разиграят днес, на първо място разбира, че енергетиката е болна тема на БСП. „Когато някой се опитва да говори лъжи и да се заиграва със страховете на хората, трябва да се реагира. Ще си позволя да припомня няколко бомби. Първата е бомбата „Белене“. Ние трябваше сега да я платим. Платихме 1,176 млрд. лв. Намерихме правилния подход и диалог с колегите и спестихме 90 млн. лв. от лихвите на българските данъкоплатци. Обезвредихме и бомбата с просрочените задължения към двете американски централи“, обясни Петкова.

„Бомбата "Белене" обаче, не избухна така, както някои си я представяха или така както искаха да се случи, защото намерихме правилния подход и диалог с колегите от „Атомстройекспорт“, „Росатом“, с нашите руски партньори“, допълни тя.

Тя уточни, че сега по сметките към БЕХ наличният ресурс е 1,113 млрд. лв. „Всички можем да смятаме и да видим каква е разликата. Това, което сме направили, е да обезвреждаме бомбите, които някой друг заложи. Този път в енергетиката няма да им се получи, само това искам да кажа на БСП“, каза още Теменужка Петкова.

"Обезвредихме и друга много важна бомба – финансовият апокалипсис в енергетиката. Когато поехме сектор „Енергетика“ на 6 ноември 2014 г., наличните парични средства на дружествата в държавната енергетика бяха 404 млн. лв. ", каза още Теменужка Петкова.

„Сега към този час по сметките на дружествата от БЕХ, наличният паричен ресурс е 1,113 млрд. лв. Когато някой се опитва да говори лъжи и да се заиграва със страховете на хората, то тогава нещата придобиват малко по-друг оттенък. Изрекоха се няколко неверни лъжи на т.нар. пресконференция на колегите от БСП."

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева заяви, че липсата на компетентност и неграмотността, които по принцип са проблем, се превръщат вече и в проблем за държавата. „Искаме да благодарим на колегите от БСП, които ни дават шанса да обясним какъв е напредъкът и ходът на оперативните програми. ОП „Околна среда“ стои в техния фокус може би поради фактът, че това една тяхна историческа травма и е свързана с двукратно спиране на програмата. Първото е по времето на тройната коалиция, а второто в продължение на една цяла година от октомври 2013 г. до ноември 2014 г. по времето на правителството „Орешарски“, каза Василева. Според нея няма никакъв проблем с програмата към настоящия момент и има отворени процедури на стойност 1,3 млрд. лв.

"По отношение на твърденията за режим на тока, за източени язовири и за липса на въглища, такава опасност няма. В тази изключително тежка и усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви Петкова.

„По отношение на това, че енергийната система е в колапс, че няма въглища, че са източени язовирите, че сме искали внос на електрическа енергия от Турция, честно да ви призная, имах усещането за по-голяма експертност, когато става дума за енергетика по отношение на колегите от БСП. Очевидно нещата не стоят точно така“, посочи тя. Според нея БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ.

„Това е една нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. През 2013 г. те са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата. От друга страна България е предоставяла такава на наши съседни държави в размер на 2200 мегаватчаса. Към настоящия момент Българският електроенергиен системен оператор е поискал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, която е предоставяна на Турция и Сърбия. Тази помощ е безплатна“, коментира енергийният министър в оставка. По думите й съответната държава я предоставя, след което другата страна се ангажира да я върне. „Не става въпрос за внос. Турция ни дължи такава помощ в размер на 1800 мегават часа, а Сърбия 800 мегаватчаса“, каза още Теменужка Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика