Теменужка Петкова: ГЕРБ не се притеснява от проверка по държавния дълг

Теменужка Петкова Снимка: Архив

В ГЕРБ нямат абсолютно никакви притеснения във връзка с искането на БСП към служебния кабинет да провери използването на средствата по държавния дълг, изтеглен от предишното правителство. Това заяви доскорошният министър на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР. Петкова посочи още, че се спекулира с размера на дълга.

"Всичко е направено в интерес на България, в интерес на българските граждани, в интерес на фиска на страната, така че няма нищо нередно в тази процедура.Тези 16 милиарда не са изтеглени. Това е една възможност да бъдат използвани тези пари, които са взети при едни изключително добри условия", заяви тя.

Теменужка Петкова каза, че няма притеснения и по отношение на проверките на обществените поръчки.

Ние няма от какво да се притесняваме като правителство, като екип, за тези две години и малко работихме честно, работихме почтено, но тъй като след подаването на оставката имаше много спекулации от страна на БСП, че видите ли, нещо страшно се случва с обществените поръчки в държавата, някакви апокалиптични сцени се чертаеха, нямаше нищо по-естествено от това премиерът да заяви своята готовност и да призове следващото служебно правителство да направи тези проверки.

Петкова коментира и твърденията, че в последните сни на мандата на правителството на Бойко Борисов са сключвани обществени поръчки.

"Вижте, той премиерът Борисов много ясно обясни, имаше няколко обществени поръчки, които трябваше да бъдат възложени с оглед на това да не се пропуснат сроковете за реализацията на тези проекти, тъй като в по-голямата си част те са финансирани със средства по европейските програми, В тези конкретни случаи премиерът Борисов призова и съответните министри водиха конкретни разговори с президента Радев. Така че там, където е имало и неговото съгласие, това се е случило. Но трябва да е ясно следното , това , че е обявена обществена поръчка на 25-и, на 26-и януари, това не означава, че е сключен договор. Така че никой не е сключил никакви договори, не бива да се насажда в общественото мнение идея за някакви нарушения. Всички видяхме, че такива няма. Но аз съм обезпокоена от това , че усетих, дано да греша,л но усетих, че служебното правителство на практика с оповестяването на тази информация, от която се видя, че няма нищо фатално, на практика се опитва да вземе стана в изборите, защото такива едни проверки, такива едни ревизии се правят от съответните компетентни органи", каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика