Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

"Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира пред БНТ подготовката на енергийните дружества за зимния сезон."Хората трябва да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра", заяви тя.

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.

"46% от електрическата енергия, която е нужна на страната, се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60", заяви Петкова.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток.

Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток", заяви Петкова. По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му, заяви Петкова.

"Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила", заяви Петкова.

"Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България