Теменужка Петкова: Делян Добрев е извършил това, което е в неговата компетентност за "Белене"

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ „Белене“, той е такъв само на БЕХ. Това каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде „Фокус“.

„Темата е свързана с коментарите за повдигнатото обвинение на Делян Добрев заради АЕЦ „Белене“. Няма да правя генерални изводи и оценките, а да ви запозная с документите и фактите такива, каквито са. През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал“, обясни Петкова.

По думите й след решение на МС се спира проектът АЕЦ „Белене“.

„Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“.

Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Теменужка Петкова.

По времето на Делян Добрев не са били извършвани плащания към „Уорли Парсънс“, подчерта министърът на енергетиката.

„Тъй като се чу, че по времето на министър Делян Добрев той е разпоредил да се извършват плащания след спирането на проекта т.е. след 29 март 2012, искам да уточня, договорът с архитект инженера е сключен през 2005 г. Впоследствие той претърпява няколко основни изменения. Едно от тях е извършеното през 2008 г. Договорът с архитект инженера не може да бъде прекратен едностранно. Впоследствие се спира проектът след решение на НС и МС.

На „Уорли Парсънс“ се придават специални права, свързани с дейността му по отношение на техническия надзор. Делян Добрев като принципал на БЕХ издава протоколно решение от месец юли 2012 г., с което разпорежда на БЕХ да предприеме всички необходими действия във връзка с бизнес програмата на БЕХ от 2012 до 2014 г., така че да бъде приведена към съответствие с решенията на МС и НС за прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“, обясни Петкова.

„Нали никой не си мисли, че министърът на енергетиката може да влезе в счетоводството на НЕК и да гледа кой каква фактура издава. Всеки трябва да знае ангажиментите, правата и задълженията си. Приветствам прокуратурата да разследва всичко за АЕЦ „Белене“. Сигурна съм, че ще стигне до лицата, които са виновни за това ние да плащаме“, каза още Теменужка Петкова.

По времето на плащанията е ясно кой е бил министър – Драгомир Стойнев, допълни Петкова.

„Делян Добрев е разпоредил да бъдат предприети действия и да се пристъпи към предоговаряне на условията с „Уорли Парсънс“, така че да се намери вариант, в който да се ограничи дейността на „Уорли Парсънс“ и да се сведе до извършването на технически надзор и други дейности, свързани с предстоящото му участване в арбитражния процес за АЕЦ „Белене“.

На 9 януари 2013 г. се подписва протокол от Крум Анастасов и изпълнителния директор на „Уорли Парсънс“, с който се договарят да минимизират дейностите с оглед спрения проект, като сумата, която месечно се е плащала от около 4,4 млн. евро да стане на 890 000 евро“, обясни Петкова.

По думите й министърът на икономиката и енергетиката е предприел точно тези действия.

„Най-важното според документите е, че след спирането на проекта АЕЦ „Белене“, по времето на министър Добрев, не са извършвани никакви плащания на облагаема основа. Това, което е извършено като плащане е на 30 май 2013 г. и на 24 юни 2013 г. в размер на около 9 млн. лева“, подчерта Петкова.

По думите й на 31 май 2013 г. е платена сумата от 1,5 млн. евро, а на 24 юни 2013 г. 1,5 млн. евро и на 10 януари 2013 г. е само плащане за ДДС в размер на 735 609 евро. След това са направени прихващания. Тя уточни, че на 28 май 2013 г. е встъпило в длъжност новото правителство на Пламен Орешарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България