Теменужка Петкова: До края на годината идва още от оборудването за АЕЦ "Белене"

Снимка: Архив

Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в кулоарите на парламента.

Вече наличното оборудване се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“ при условията и реда, определен от заводите производители. Една част от него е в затворени помещения, друга, която е под защитата на азот, се съхранява на пристанището“, обясни министърът.

Тя увери, че за оборудването се полагат всички необходими грижи то да се съхранява при възможно най-оптимални условия. Тя припомни, че така нареченото "старо оборудване" за АЕЦ „БЕлене“, което през 2007 г. върнахме обратно в Русия, работи и до ден днешен на Калининградската АЕЦ. "Фактът, че сме го съхранили за такъв дълъг период от време, означава, че ние сме достатъчно отговорни", коментира Петкова.

По думите й, необходимата преконсервация ще бъде извършена с български средства и специалисти, но под зоркия поглед на производителя. "За нас това е и гаранция за качеството“, заяви Теменужка Петкова.

Тя изрази надежда да се намери най-доброто решение за България по казуса АЕЦ „Белене“. По думите й има доклад на БАН по проекта и се работи по финализирането му. В момента от Министерство на енергетиката са готови с анализ на отделяне на активите и пасивите, свързани с проекта АЕЦ „Белене“. „Нека да изчакаме доклада на БАН и тогава вече да вървим напред“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика