Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимния период, заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БНР.

Тя посети новия диспечерски център, базиран в енергийното управление „Юг“.

Министър Петкова подчерта, че вече са приключили проверките на трите електроразпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор преди началото на зимата:

„Категорично мога да кажа, по първоначални данни системата е стабилна и трите електроразпределителни предприятия и ЕСО имат готовност да посрещнат есенно-зимния сезон“.

Два проекта за повече от 5 милиона евро са реализирани от Електроенергийния системен оператор за модернизация и контрол, като по този начин се допринася за сигурността на доставките и качество на услугата.

„Тук в Пловдив се намира един от петте опорни пункта в страна, на база на които ще може да се осигури допълнителен резерв по отношение на системата. От тук ще може да се управлява системата дистанционно. По този начин ще можем да пестим и време. Ще могат и повредите да се отстраняват дистанционно, съответно и разходите ще бъдат по-малко“, обясни още министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес