Теменужка Петкова за забраната на сделката с ЧЕЗ: Всички трябва да се съобразим с това решение

Теменужка Петкова Снимка: Архив

„Ние сме правова държава. Тази сделка се извършва на база на чешкото законодателство. Не само, че имаме правомощия за контрол, а това е част от енергийната сигурност на страната. Държавата контролира КЕВР и има непрекъснат контрол върху енергийните предприятия по отношение на регулативната дейност на този тип дружества. Аргументът на КЗК е, че се създава злоупотреба с монополно положение. Всички ние трябва да се съобразим с това решение. Дружеството има 14-дневен срок за обжалване на това решение“, това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БТВ по повод решението на КЗК срещу намерението на Инерком да закупи ЧЕЗ.

„Познавам се с Гинка Върбакова от 20 години. В началото на цялата ситуация се чувахме. Тя се обади, за да изкаже съжаление, че се е стигнало до моята оставка в чисто личен план. Никога не сме имали бизнес отношения. Нямам представа какви са намеренията й сега“, разкри Петкова.

Тя бе категорична, че страната не води търговсква война с Чехия.

Министър Петкова коментира и твърдението на президента Радев, че служебното правителство е събрало просрочени вземания в размер на 1,6 млрд. лева. "Не водим война с президента. За нас е важна България, затова е важно по-рано българското общество да разбере какво се крие в думите на държавния глава, че има събрани просрочени вземания в енергетиката 1,6 млрд. лева. Служебното правителство има функция да проведе честни избори. Няма как то да събере такива приходи в рамките на 3 месеца", заяви енергийният министър.

Петкова показа справка, според която не е имало събрани подобни суми.

„Това, което чакаме по искови молби е 2,5 млн. лева. По този повод искаме доказателства за думите на президента. Ако той наистина разполага с конкретика, добре е да я видим, призова тя. Хубаво е българските граждани да знаят какво се случва. Бях изненадана от тези твърдения. Енергетиката е ключов отрасъл и подобни твърдения хвърлят сянка върху изслветляването на икономиката“, посочи тя. „Ако няма такива данни, трябва да се обясни защо се пускат фалшиви новини“.

„Българските граждани трябва да знаят истината“, категорична беше Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика