Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България ще бъде факт през втората половина на 2020 година

Снимка: Архив

Интерконекторът Гърция-България ще бъде факт през втората половина на 2020 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Тя посочи, че в рамките на документите, които бяха подписани в четвъртък между гръцка и българска страна, се гарантира финансирането на проекта.

„Беше подписано и междуправителствено споразумение, което гарантира финансовия, правния и данъчния статут на този проект за следващите 25 години“, подчерта Петкова. Тя припомни, че един от основните приоритети на управленската програма на правителството е имено секторът „Енергетика“.

„Основното е именно диверсификацията на източници и маршрутите за доставка на природен газ. Ако видите нашата управленска програма, там ще ви направи впечатление, че интерконекторът Гърция-България е включен като основен наш приоритет и е фиксирана и крайната дата за неговото реализация“, посочи още Петкова.

"Нямаме поети конкретни ангажименти за изкупуване на втечнен газ от САЩ, ние имаме абсолютната свобода и право да търсим възможно най-добрите оферти за нас, така че ние анализираме пазар, следим развитието на пазара както на втечнения природен газ, така и на тръбния природен газ", каза още министърът на енергетиката.

Тя посочи, че България има доставки на втечнен американски природен газ. „Всеки, който се интересува, може да види какъв е произходът със съответните танкери и съоръжения“, допълни Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България