Теменужка Петкова: КЗК ще упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия

Теменужка Петкова

Законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия, подготвят от енергийното министерство. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по БНТ. По думите й, очакваното поскъпване на тока за бизнеса от февруари с между 30 и 60% е заради цената на свободния пазар. Петкова изтъкна, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентноспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 милиона лева.

По думите на Теменужка Петкова, на базата на законодателна промяна българският бизнес ползва държавна помощ, която се изразява в това, че бизнесът плаща по-малко за електричество до 30 юли 2018 г. Според нея, основна цел на правителството е българският бизнес да бъде конкурентоспособен.

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнеса, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея. Искахме в един откровен диалог да се поставят проблемите. Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка", каза министър Петкова.

Според Теменужка Петкова, няма недостиг на електрическа енергия. Към днешна дата Националната електрическа компания е предложила на борсата 70 хиляди мегават часа, продадени са 19 хиляди Дефицит на електрическа енергия няма", допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика