Теменужка Петкова - Министър в оставка

Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, ден след като стана ясно, че пазарджишката фирма „Инерком” е избрана да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. "Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Ще депозирам своята при премиера и той ще реши какво да прави", заяви тя.

Публикации в медиите свързаха името на Петкова със собственичката на пазарджишката фирма – Гинка Върбакова. Според тях енергийният министър е кумувала на Върбакова и съпруга й – Славчо Върбаков. И въпреки че Петкова отрече роднинските връзки, призна, че се познава със семейството от 20 години. Това пък предизвика съмнения за намеса при избора на фирма “Инерком”. Компанията има капитал от едва 50 000 лева, а трябва да плати близо 320 млн. евро за сделката и ще управлява една трета от електроразпределителната мрежа на България.

Това не е първият опит Теменужка Петкова да бъде отстранена от поста министър на енергетиката. Само преди месец оставката й поискаха четирите работодателски организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата. Като причина те посочиха – неистините, които министърът говори, неспособността й да се справи с проблемите в сектор “Енергетика” и, най-вече, заради изоставените реформи.

Преди това работодателите отказаха да участват в “поредната безплодна среща с министъра на енергетиката” заради повишаването на цените на тока за предприятията от началото на тази година. Изненадващо Петкова получи подкрепа от частните инвеститори в енергетиката в лицето на Националната енергийна камара.

Напрежението около министъра все пак беше потушено, след като работодателите се срещнаха с премиера Бойко Борисов. По-късно те оттеглиха искането за оставката й.

Теменужка Петкова е втори мандат министър в правителство на ГЕРБ. Въпреки спекулациите, че енергийното министерство ще бъде поверено на “Обединените патриоти” в третия кабинет на ГЕРБ, Борисов заложи на стария си министър. В предишния си мандат Теменужка Петкова имаше нелеката задача да свие дефицита на Националната електрическа компания, да продължи процедурата по преразглеждане на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ “Марица-изток” 1 и 3, както и да започне дълго отлаганата либерализация на енергийния пазар. На нея се падна и задачата да вземе бързи мерки по арбитражното дело, в което “Атомстройекспорт” осъди НЕК да плати 600 млн. евро за поръчаното оборудване за АЕЦ “Белене”. Беше взето решение държавата да предостави помощ за изплащане на задълженията на НЕК.

Все още остава нерешен въпросът какво ще прави страната ни с платеното и получено оборудване за АЕЦ “Белене”. За целта Петкова възложи на БАН да изготви анализ за възможните сценарии за бъдеща ядрена мощност у нас. Дългоочакваният документ обаче не даде конкретен отговор на нито един въпрос, а част от енергийните специалисти в България разкритикуваха разработката.

“Казусът АЕЦ “Белене” трябва да бъде довършен по възможно най-добрия за обществото начин. Длъжни сме, защото е похарчен толкова сериозен финансов ресурс”, обяви Петкова. И лансира идеята проектът за изграждане на втора атомна централа да бъде пуснат за приватизация. За целта активите и пасивите ще бъдат отделени в самостоятелно дружество, което да бъде предложено за приватизация.

В едно отношение Петкова беше категорична – държавата няма да дава повече пари за проекта “Белене”. “Държавата ще участва с апортна вноска – площадката, разрешителни и реактори, в проекта АЕЦ “Белене”, чиято стойност е към 3 млрд. лева, но няма да влага допълнителни средства за неговата реализация”, каза енергийният министър. И няколко пъти повтори, че има инвеститорски интерес към втора атомна у нас. И въпреки че се споменаваха турски, американски и дори китайски компании, досега реален инвеститор за проекта няма.

Търсенето му ще бъде задача на наследника на Петкова, който ще оглави енергийното министерство в следващите дни.

 

Ревизор по призвание

Счетоводител по призвание и образование, Теменужка Петкова завършва магистратура в Университета за национално и световно стопанство, специалност “Счетоводство и контрол”. Преди да поеме енергетиката, тя следи как се харчат държавните пари като държавен вътрешен одитор и началник на отдел в Агенцията за държавен финансов контрол. Тогава в доклади на агенцията се казваше, че голяма част от парите за АЕЦ “Белене” са отишли за консултанти. Според нея именно тези разкрития са причина за уволнението й от АДФИ. Петкова има опит и като служебен заместник-министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки.

 

За нея

Оставката й е прибързана

Оставката на Теменужка Петкова е прибързана. Не намирам аргументи за нея. Странно е всеки да носи отговорност за действия и бездействия на приятел. Не виждам нищо укоримо в тази сделка, но това е нейно решение.

Владислав Горанов, министър на финансите

 

Тя е отговорен държавник

Теменужка Петкова е един изключително отговорен държавник. На всичките позиции, които е взимала в държавните институции, се е справяла брилянтно. Има много заинтересовани да я атакуват и да уронват престижа на правителството. Ще излезем с достойнство от тази ситуация.

Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ

 

Очаквахме реформи, които не се случиха

Теменужка Петкова се опита да навлезе в материята, но за голямо съжаление не проведе реформи, които всички ние очаквахме. Слабо я познавам в личен аспект.

Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара

 

Много хора я подцениха

Много хора я подцениха, тя изглежда миловидна жена, но много бързо навлезе в проблематиката на енергетиката. По време на управлението й проблемите в сектора бяха основно икономически, така че тя много добре се справи и от нея имам много добри впечатления като професионалист, човек и управленец.

Атанас Тасев, енергиен експерт

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети