Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Има основания за вдигане на цената на тока

Аргументите на КЕВР за вдигане цената на тока са напълно основателни и не са свързани само с българската реалност, каза във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в международната конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност". Според нея, когато се коментира темата с цената на тока, не бива да се забравя, че стойността на въглеродните емисии се е покачила рязко.

Категорично не говорим за затваряне на въглищните централи у нас, те са базови мощности на българската енергетика, каза Петкова. Управляващите ще продължат да ги защитават, тъй като без тях енергийната система на страната трудно би могла да бъде балансирана. Предприети са редица действия за подобряване финансовото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза още министърът.

Силно притеснителен е фактът, че ТЕЦ "Марица Изток 2" няма да продава електроенергия за регулирания пазар. Това се случва след решението на КЕВР да удовлетвори искането на централата да получи цена за продажба на електроенергия от нас 130 лв./мвтч. В момента търсим варианти централата да работи така, че да получава повече приходи, каза още министърът. Според Петкова дружеството изпитва затруднения точно заради разходите, свързани с плащането на емисиите.

Министерството на енергетиката работи върху вариант за осигуряване на механизъм за капацитет на този тип производители на ел.енергия и до края на годината трябва да представи своята визия по този въпрос пред ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес