Теменужка Петкова: НЕК ще плаща за „Цанков камък“ до 2019 г.

Приблизително около 200 млн. бяха разходите по „Цанков камък“, които са извършени без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която представи на пресконференция основните приоритети от управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“ до 2020 година.

„През 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършихме поредица от проверки в НЕК, една от тях беше свързана с проекта „Цанков камък“ . Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“, обясни министърът.

„Има важно „но“, което трябва да се знае - през 2005 година се подписва допълнение и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, добави Петкова.

По думите й прокуратурата трябва да каже кои са отговорните лица, но в докладите "ясно са посочени периоди, лица и действия“.

Министърът на енергетиката обясни, че в момента се извършва планов ремонт, свързан с коритото на река Гащня и ремонт, на самия ВЕЦ и на повреда на геомембраната на язовира.

„НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 година. компанията инвестира около половин млрд. собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от нея“, заяви Петкова.

„Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, подчерта тя.

До края на месец август ще бъде даден стартът на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да направи предпроектно проучване за газоразпределителен център, информира още Петкова. „Надяваме се в рамките на 6 до 7 месеца процедурата по подготовката на проучването да бъде приключена, което ще даде по-нататъшно развитие на този изключително важен проект“, каза още министърът.

Гарантиране на енергийна сигурност, продължаване на финансовата стабилност на дружествата в сектора, пълна либерализация на пазара на електроенергия и природен газ, продължаване живота и увеличаване мощността на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, реализация на оборудването за АЕЦ „Белене“ по най-подходящия, икономически обоснован начин, активна подкрепа за големите горивни инсталации в кандидатстването за безсрочна дерогация от новите екологични норми приети от ЕК, изготвяне на нова Енергийна стратегия – това са основните теми, по които работи Министерството на енергетиката през новия управленски мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес