Теменужка Петкова: Няма недостиг на електроенергия на енергийната борса

Правителството има основен приоритет да осигури условия за българската индустрия, за да бъде тя конкурентна на международните пазари. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ.

Успяхме да създадем либерализиран пазар на електрическата енергия в България, каза Петкова и допълни, че пазарът на електрическа енергия е организиран в два сегмента - регулиран и свободния пазар, където е големият бизнес. относно недоволството на работодателите от скъпия ток тя добави:

"90% от търговията на борсата се извършва на базата на двустранни договори. Проблемен сегмент е "Ден напред", където се осъществяват почти 10% от търговията на електрическа енергия".

Енергийният министър е категорична, че няма причини да се говори, че на енергийната борса има недостиг на предлагания ток. "Ежедневно трите държавни компании АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток 2 и НЕК са задължени по закон да осигуряват по 690 мегавата на час. Така че има достатъчно енергия за купуване", каза тя.

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране стартират мерки за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса.

До 25 януари в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про ще текат проверки. Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да се видят дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат.

„За да се разбере дали енергията, която се отчита от трите дружества, е тази енергия, която клиентите са употребили. За да може хората да бъдат спокойни и ние да бъдем уверени, че всичко е така, както трябва да бъде. Tова ще е обект на проверка на Министерството, a КЕВР ще провери спазват ли електроразпределителните предприятия своите задължения по лицензи“, обясни Петкова.

МЕ и КЕВР ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.

По-късно днес председателят на КЕВР Иван Иванов ще свика на разговор ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК и енергийната борса. Заедно те ще обсъждат възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти, не само в този „Ден напред“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика