Теменужка Петкова: Приоритетите на България в областта на енергетиката са същите, каквито са и за ЕС

Снимка: Архив

Приоритетите на България в областта на енергетиката са същите, каквито са и за ЕС. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на осмата регионална енергийна конференция „Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии, пазари“.

„Имам честта да бъда патрон на тази конференция и искам да благодаря на организаторите, че поставят важната тема за развитието на енергийния сектор в Европа и нашият регион. Този сектор е важен както за икономиката на една държава, така и за нейния народ. От неговото развитие означава до каква степен ще бъде развита икономиката, и как ще можем да гарантираме живота, здравето и благосъстоянието на хората“, заяви Петкова.

Тя посочи, че приоритетите на България в областта на енергетиката са същите, каквито са и за ЕС. „Целите са няколко – функциониращ енергиен пазар, гарантиране на енергийната сигурност, назначаване на мерките за енергийна ефективност и др. За да станат тези цели факт трябва да имаме ясна законова база. Такава Европа постави в най-амбициозния проект – „Чиста енергия за всички европейци“, каза още енергийният министър и посочи, че много важни документи са били приети по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Приоритетите на България в областта на енергетиката са тези, които задава нашето европейско семейство“, каза още Петкова.

"България е заявила ясно пред Европа, че и през следващите години ще продължи да разчита на енергията от въглищните си централи", категорична бе Петкова.

Тя заяви, че спасяването и устойчивостта на големите енергийни инсталации е от особена важност. „Ще следваме прехода към декарбонизирана икономика, но той трябва да бъде плавен. Само така ще можем да гарантираме устойчивост в сектора и икономиката“, подчерта тя.

По думите ѝ България е заявила ясно в Европа, че и през следващите години ще продължи да разчита на енергията от въглищните си централи. „Това е гаранция за сигурност и гаранция за диверсификация. Имаме такъв ресурс за следващите 60 години. Тези централи, които са изградени в Маришкия басейн, могат да работят единствено и само с този тип въглища. Отделно от това над 1 млрд. лв. са вложени в последните 12 години от държавния ТЕЦ „Марица 2“ в серопочистващи устройства“, заяви Петкова и посочи, че същото са направили и другите централи.

„Всички се стремим да спазваме изискванията на ЕС в тази посока и смятам, че го правим успешно на този етап. Така че всички тези инвестиции, които са направени, са инвестиции в това да произвеждаме електрическа енергия в условия, които запазват живота на здравето и хората и са условия на конкурентоспособност“, коментира Петкова. Тя обясни, че много от съседните на България държави не са в ЕС и използват такъв тип суровина. „И в един момент се получава така, че България, спазвайки условията на ЕС, се оказва, че става по-неконкурентоспособна от своите съседи, които нямат ангажимент да спазват такива условия. Така че ние смятаме, че трябва да се съобразяваме със спецификите на всяка една държава членка и да вървим плавно към този преход на икономиката към нейната декарбонизация“, обясни Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България