Теменужка Петкова: Работим за запазване капацитета на комплекса "Марица-изток"

Поддържане стабилността на енергийната система и запазване капацитета на комплекса "Марица-изток" са сред водещите приоритети в енергийния отрасъл. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации. В провелата в Министерството на енергетиката среща участваха и президентите на Конфедерацията на труда "Подкрепа" г-н Димитър Манолов и на Конфедерацията на независимите синдикати в България г-н Пламен Димитров, съобщиха от пресслужбата на МЕ.

20181015_160457_1000x750Основните теми на разговора бяха свързани с бъдещето на топлоелектрическите централи у нас, както и на "Мини Марица-изток" във връзка с растящите цени на квотите за въглеродни емисии. "До март 2019 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" трябва да заплати за емисии парникови газове над 300 млн. лв. Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа", подчерта министър Петкова.

"Следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 – 2050 г. Очертани ще бъдат основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката", обяви енергийният министър. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.

Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за срещата и изразиха увереност, че четиригодишният конструктивен диалог ще продължи, за да се гарантира стабилността на енергийния отрасъл в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес