Теменужка Петкова: Съвместна работна група ще обмисля газовата връзка с Македония

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Работна група от български и македонски експерти ще проучва възможностите за изграждане на газова връзка между двете държави. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ. Очаква се резултатите да станат ясни в началото на следващата година.

През есента ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, като се очаква изграждането да започне през първата половина на следващата година.

"Подписването на Договора с Македония беше ясен сигнал за това какви трябва да бъдат отношенията на Балканите. В рамките на този договор бяха подписани още 2 много важни меморандума в областта за сътрудничеството на природния газ и транспорта. Това е много сериозна крачка в двустранните отношение. Той ни дава много ясна база, в която ще работим в следващите 6 месеца. Има работна група, която ще направи анализ за изграждане на директна газова връзка между България и Македония. В началото на следващата година ще имаме яснота", каза енергийният министър.

Относно изграждането на кариера в Локорско министър Петкова заяви, че не може да заработи без да се направи оценка за въздействие на околната среда. Тя заяви, че всичко, което могат да направят институциите, ще бъде направено.

"До дни ще стартира и поръчката за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", съобщи още Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика