Теменужка Петкова: Ще направим всичко възможно да постигнем добри цени на природния газ

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Ще направим всичко възможно да се намесим в най-удачния момент, за да постигнем добри цени за българския пазар на природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време изслушването си в парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с цената на газа и какво смята да предприеме ръководеното от нея министерство.

„Благодаря за въпроса, който поставяте. Той е много важен като тема. Всички ние знаем, че сигурността на доставките на енергийни ресурси е ключов въпрос в областта на енергетиката, на икономиката и националната ни сигурност“, заяви Петкова.

Във връзка с преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“, тя поясни, че това, което предстои да се случи и се случва във взаимоотношенията между тях не са традиционните преговори на базата на договори. „Тези преговори или тези нови взаимоотношения са резултат от споразумението, което ЕК постигна с „Газпром“ по така нареченото антимонополно дело“, каза Петкова.

„Съгласно подписаното споразумение между „Газпром“ и ЕК на 6 август е изпратено писмо до „Булгаргаз“, в което се посочва на какво основание се изпраща и на какво основание към него са предложени две допълнения. Едното към договора касае възможностите за смяна на механизма за предоговаряне на цената“, каза Петкова и поясни, че другото е свързано с точката за доставка.

По думите й ЕК е постигнала възможности за съответните държави членки, които имат договори с „Газпром“ да могат да провеждат преговори на всеки две години. Първото задължително условие е свързано с цените на природния газ на границите на Германия, Франция и Италия, заяви Петкова.

„В допълнението ясно е записано какъв е редът за водене на такъв тип преговори и такъв тип инициатива от наша страна“, обясни още министърът на енергетиката. По думите й след изпращане на заявлението от страна на контрагента на „Газпром“ в рамките на 120 дни се водят преговори между двете страни.

Министър Петкова заяви, че ако в рамките на 120 дни бъде постигната договореност, то тогава има възможност тази претенция да бъде представена пред арбитраж, който трябва да бъде задължително държава-членка на ЕС. Тя обясни, че ще направи всичко възможно Министерство на енергетиката да се намеси в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ.

През януари 2019 г. предвиждаме конференция, на която да бъдат представени резултатите от предпроектното проучване, свързано с газоразпределителния център, обяви министърът на енергетиката в отговор на въпрос на Таско Ерменков за „Турски поток“, газовия хъб и проучванията в дълбоко Черно море.

По думите на министър Петкова предстои да станат факт добри новини във връзка с възможността за реализация на проекта за газов хъб. Тя изрази надежда на конференцията да присъстват и потенциални инвеститори. „Ние не сме спрели да водим разговори с потенциални участници в този проект. Не сме спрели да водим разговори и с ЕК“, каза още министър Петкова и заяви, че тя твърдо стои зад проекта. „Може би напоследък не сме имали възможност, повод да дадем по-голяма гласност, защото не са готови окончателните резултати от предпроектното проучване“, заяви още министърът.

„Що се отнася до темата, свързана с „Турски поток“. Друг път съм имала възможност да споделя с вас, че за нас, за правителството, най-важният елемент от нашата политика в тази област е свързан с това да гарантираме сигурността на доставките и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. През юни миналата година ние подписахме пътна карта с колегите от „Газпром“. На базата на тази пътна карта правим анализи, свързани с възможността за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, така че да можем да бъдем адекватни на това, което се случва около нас. Имам предвид големите проекти. Трябва да бъдем изключително внимателни и прецизни по отношение на спазването на европейското законодателство“, заяви още Петкова.

„По отношение на необходимостта от промяна в законодателството, свързана с проучването в дълбоко Черно море, мога да кажа, че такава възможност за удължаване съществува и към настоящия момент. Ние сме се възползвали и съответно нашите партньори предявяват такива искания и сме удължили този срок“, заяви още министърът на енергетиката.

Във връзка с търсенето и проучването в блок „Терес“, Петкова поясни, че такава съгласувателна процедура не е минала. „В момента се подготвят документите, свързани с процедурата за търсене и проучване. Това е един дълъг процес“, каза тя и уточни, че най-вероятно това ще се случи до края на годината.

„Що се отнася до търсенето и проучването по отношение на блок „Хан Аспарух“ и проучванията в блок „Силистар“ всичко онова, което трябва да бъде направено от наша страна като искания за удължаване на сроковете като възможност за извършване на още един сондаж, е направено. Тези договори са факт. Подписани са и на практика нашите партньори продължават да работят в тази посока. По отношение на „Варна – запад“ процедурата е в ход, движи се и съвсем скоро ще бъде факт“, заяви още Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес