Температурните аномалии крият риск за кръвното

Безпричинната умора алармира за проблем със сърцето

Резките промени в температурата през последната седмица отключиха кардиологични проблеми и лекари съветват измерването на артериалното налягане да става редовно. Всяка смяна на сезоните и особено с температурни аномалии дават отражение върху кръвното ни, предупреждават кардиолози. Стойностите 120/80 означават, че с толкова налягането в съдовете е по-високо от атмосферното, но когато времето е неустойчиво, то влияе и на кръвното налягане в организма. Очаквано, най-сериозно на смяната на температурата навън реагират пациентите с хронични сърдечно-съдови заболявания. При големите горещини от порядъка над 30 градуса кръвоносните съдове се разширяват и кръвното пада. Но след първоначалните ниски стойности кръвното може да се повиши.

Точно обратно, при понижаването на температурите кръвното се повишава, като твърде възможно е при пациенти да се появят аритмии. Безпричинната умора, проблемите с дишането или болка в гръдния кош алармират за проблем с артериалното налягане.

Ако често усещате световъртеж или болки в главата, специалистите съветват да си направите преглед при специалист. Мерете кръвното си една седмица сутрин и вечер, за да направите точна снимка на моментното си състояние. Ниските температури, комбинирани със силен вятър, са особено опасни за хората, страдащи от сърдечно-съдови проблеми. Освен задължителният преглед за евентуално регулиране на медикаментозния прием, специалистите препоръчват топли дрехи и обувки, а при по-възрастните пациенти и шапка още през първите есенни дни с по-ниски температури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве