Тенденциозен и платен доклад срещу българския зимен туризъм

Швейцарската офшорка WWF поръчала на външни консултанти да й напишат 40 страници за Пирин

Псевдоеколозите поставиха поредните си ултиматуми към властта

Искат забрана за развиването на ски спорта

Платен и тенденциозен доклад срещу зимния туризъм у нас представи българският клон на швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF).

На пресконференцията в София основни говорители бяха Веселина Кавръкова и Катерина Раковска от WWF. Онлайн се включиха тримата членове на екипа от консултантската фирма „Далберг адвайзърс“, които са изготвили доклада, озаглавен „Хлъзгави склонове“. Той се отнася за Национален парк „Пирин“. Изследването е в обем от 40 страници. Платено е от Световния фонд, защото е той го е поръчал.

Вейнанд де Вит, Александър Хейзън и Андерс Кемтруп обясниха, че са от „Далберг адвайзърс“ - стратегическа консултантска фирма, работеща в сферата на устойчивото развитие и опазването на околната среда, която действа в 18 локации в света. Като примери за работата на „Далберг адвайзарс“ тримата дадоха изготвени доклади за Национални паркове в Испания и Конго.

Проверка на „Труд“ на сайта на дружеството показва, че неговите служители работят основно в сектора на развитието на инфраструктурата.

„Стимулираме растежа и помагаме на клиентите си, за да постигнат своите цели“, пише в интернет страницата на фирмата. С други думи WWF са платили за доклад, който да им помогне да направят това, което искат – да спрат развитието на зимния туризъм.

Според доклада, който няма нищо общо с екологията, а с икономиката и регионалното развитие, след създаването на ски зона „Банско“ в началото на 21 век, ситуацията в общината изобщо не се е подобрила. Като пример е дадено, че туроператорите отчели загуби през 2013. А от 2000 г. населението на Банско намалявало. Цените на имотите били паднали със 70% в сравнение с 2008 г. (тогава беше имотния бум, последван от Световната финансова криза – б.а.), а скиорите и туристите били малко (б..а -„Труд“ направи произволна проверка в интернет. Според сайта SkiData Банско е посещавано от над 540 000 туристи).

След презентацията авторите на доклада бяха попитани как са го писали, кога са идвали у нас и какво е впечатлението им от Пирин. Консултантите признаха, че никога не са били в България, не са виждали Националния парк - ползвали предоставени им данни от университети, неправителствени организации и други източници.

След това думата отново взе Веселина Кавръкова. Тя заяви, че в България имало едва 5% защитени територии, които трябвало да се опазят на всяка цена. Както „Труд“ е писал в десетките си разследвания по темата, страната ни е сред европейските държави, в които мрежата от защитените територии Натура 2000 има най-голямо покритие. У нас то е над 35%, което е далеч над 5-те на сто, изказани от Кавръкова.

Катерина Раковска обясни, че след решението на правителството от 28 декември за развитие на зимния туризъм, Пирин е застрашен от сечи и строителство.

В края на миналата година кабинетът прие частичното изменение в действащия План за управление на Националния парк. Така в ски зоните „Банско“ и „Добринище“, които са около 2.8% от територията на Пирин, ще може да се модернизират съоръженията, а над Банско да се изгради втори кабинков лифт.

Раковска прокара манипулацията на коалицията „За да остане природа в България“, от която и WWF-България е част, че ще има поголовни сечи и застрояване. Повече от месец официалните власти в лицето на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов оборват тези лъжи с факти, но зелените продължават да ги разпространяват.

Кавръкова и Раковска обявиха още, че в доклада имало редица препоръки за развитие на друг туризъм в Пирин. Вместо ски, можело да се наблегне на велотуризма. На въпрос знаят ли, че велосипедите в планината увреждат горния слой на почвата, ако не се карат по алеи, каквито в момента няма, бе отговорено, че този вид отдих не е задължителен, а е само препоръка от „Далберг адвайзърс“.

Накрая WWF обявиха и своите ултиматуми към властта – спиране на всякакво строителство в Пирин (в момента такова няма – б.а.) и забрана за разширяване на ски инфраструктурата. Банско да бъде лишена от домакинствата на състезания от Световната купа по ски, ако се стигне до ново строителство. Концесионерът и всички други потенциални инвеститори да не предприемат дейности, които могат да застрашат Пирин (визират се и инвестиции в ски спорта, каквото е изграждането на спортната инфраструктура – б.а.).

Семейна подкрепа: Белев и Ковачев пуснаха жените си в атака

Напълно разбираемо е защо Веселина Кавръкова и Катерина Раковска са част от кампанията срещу зимния туризъм. Първата от дълги години живее на семейни начала с бившия директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев, а втората е съпруга на Андрей Ковачев – и двамата видни активисти на „За да остане природа в България“.

Белев и Ковачев многократно бяха изобличени как заблуждават обществеността у нас и евроинституциите с лъжи, че правителството погазва националното законодателство и директивите на Брюксел с решението сот 28 декември. Затова сега пускат жените си, също „еколози“, да разпространяват измамата за Пирин. Така за пореден път се потвърждава фактът, който „Труд“ разкри преди години и повтаря периодично – че е коалиция от няколко организации, които са свързани помежду си от семейни и приятелски интереси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България