Теодора Димова е писател на годината

Теодора Димова

Здравка Евтимова и Деян Енев са другите най-четени през 2016 г.

За трета поредна година ръководството на Столичната библиотека със съдействието на Столичната община връчва Годишни награди. На изискано тържество в Американския център директорката на библиотеката Юлия Цинзова връчи отличията на известни писатели, на активни читатели, медийни парньори и дарители. Тя подчерта, че над 210 000 единици от фонда на библиотеката вече са дигитализирани и са на разположение на читателите в сайта и електронния каталог, който има и мобилна версия. Церемонията започна с изпълнения на Вокален квартет „Светоглас” и стихове на поета Роман Кисьов, обявен за автор на Столичната библиотека за ноември.

В категорията „Писател на годината” отличието отиде при Теодора Димова (най-четен автор) и беше връчена от миналогодишния носител Стефан Цанев. „Радвам се, че се възвръща интересът на българина към съвременната литература. Най-хубавото на тази награда е това, че тя не е комерсиална, а статистическа. Ако една книга няма читатели, тя няма живот. Нека насърчаваме четенето!” - каза Теодора Димова. В категорията „Писател на детска литература” беше отличена Юлия Спиридонова-Юлка. „Най-четена книга” се оказаха „Български хроники” в 4 тома на Стефан Цанев.

Като „Най-четени български писатели” бяха наградени Здравка Евтимова и Деян Енев, чиито призове бяха връчени от Георги Константинов и проф. Михаил Неделчев. „В нашата държава читалищата и библиотеките продължават да работят изключително добре. Вероятно точно те ще ни спасят!” - каза Деян Енев. В категорията „Най-четени автори на научна и научнопопулярна литература” беше награден проф. Владимир Чуков за книгитe „Ал Кайда“ - с перо и сабя” и „Ислямският фундаментализъм”.

Отличията представляваха грамота, плакет на Столичната библиотека и луксозното издание „Царството на славяните” - история от Дон Мавро Орбини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура