Теодосий Спасов и световноизвестни архитекти откриха изложба в „Нюанс“

Левент Море представи „Revitalisation“

Изкусният майстор на кавала Теодосий Спасов и двама световноизвестни архитекти бяха сред специалните гости на откриването на изложбата на Левент Море снощи в галерия „Нюанс“. Събитието уважиха още много творци и ценители на изкуството.

Авторът, който е роден в Казанлък, но от години живее между София и Виена представи „Revitalisation“. В експозицията са включени живописни платна от тази година, изпълнени по предварителен проект за пространството на галерия „Нюанс“. Всички желаещи ще могат да се насладят на творбите на Море до 20 октомври.

„Избрах името „Revitalisation”, защото след дълъг период на мълчание като изяви най-накрая реших, че съм узрял отново да се кача на българската арт сцена. Аз се чувствам еднакво добре в София и във Виена, и в Америка. Мисля, че тук се получи една хубава изложба. Искам да благодаря на целия екип на галерия „Нюанс“ за успешната ни съвместна работа, която продължи една година“, заяви пред „Труд“ Левент Мори.

Специално за да открие събитието в София пристигна архитект Волф Прикс, считан за един от пионерите на деконструктивизма като течение в архитектурата. Заедно с него бе и неговият бизнес партньор арх. Маркус Просниг.

Арх. Прикс е един от основателите на Coop Himmelb(l)au - фирма за архитектурно проектиране с над 50 години история. Студиото получава международно признание за в изложбата „Деконструктивна архитектура" от 1988 г. Тя е представена и в Нюйоркския музей за модерно изкуство (МОМА).

Един от емблематичните проекти на Coop Himmelb(l)au е BMW Welt - многофункционален изложбен център на BMW в Мюнхен, място за срещи с клиенти и промоционални мероприятия, откъдето купувачите приемат доставките на автомобили.

Маркус Просниг повече от 15 години е част от екипа на международното архитектурно студио. Завършва архитектура в Австрия, специализира една година във Франция, след което започва работа за Arsène Henry et Triaud в Бордо, където натрупва опит в продължение на пет години.

Като един от водещите архитекти на Coop Himmelb(l)au Маркус участва в активно в архитектурни конкурси и проектиране на сгради в Китай и Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства