Теолози и арабисти ще правят нова експертиза по делото срещу Ахмед Муса и имамите

Апелативният съд в Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира, предаде БТВ.

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховният касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на ВКС, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда.

Адвокатът Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева. Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно Мюфтийство.

Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.

Днес Ахмед Муса присъства в съдебната зала във видимо добро състояние и разположение на духа.

Апелативният съд в Пловдив прие някои от исканията на защитата, добави и други в предписанието.

Следващата дата, на която ще се гледа делото, е 13 декември. Тогава пред съда трябва да застанат трима свидетели, сред които и секретарят на Главно мюфтийство Ахмет Ахмет. Неговите показания и експертиза на реда за издаване на карти за ваис ще послужат на съда да се ориентира дали Ахмед Муса Ахмед е бил легитимен проповедник, когато е служил в частната джамия в Пазарджик.

Съдът отхвърли искането да бъдат разпитани чрез компетентни лица или видеовръзка лекторите на религиозен семинар в Турция, членове на кралската фамилия на Саудитска Арабия.

Затова пък отношенията на България със Саудитска Арабия са предмет на друга назначена експертиза. Най- сериозното изпитание в хода на новото разглеждане на делото е комплексната експертиза, която трябва да бъде направена от трима арабисти, двама тюрколози и теолог, специалист в исляма, по отношение на материалите, свързани с обвинението.

Става дума за списък от 45 текста, сред които книги, брошури, лична кореспонденция. Те трябва да се преведат от турски и арабски, а експертите трябва да отговорят на въпроса дали в тях има антидемократични послания и заплахи за мира.

Преди това те трябва да изяснят за съда трите религиозни течения в исляма- ханифизъм, салафизъм и уахабизъм и доколко те са свързани с радикалния ислям.

В комплексната експертиза ще участват вещи лица от катедрите по арабистика и тюркология в Софийския университет и Нов български университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право