Тереза Мей: Брекзит може да подкопае европейската сигурност

Излизането на Великобритания от структурите на Общността ще подкопае сериозно европейската сигурност, освен ако не бъде постигнато бързо ново споразумение за сътрудничество между Лондон и Брюксел. Това предупреди в петък премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей, пише "Индипендънт".

Мей подчерта, че Брекзит ще засегне редица аспекти на сигурността - от подкопаването на трансграничната работа за борба с тероризма и организираната престъпност, до потенциалното засилване на екстремистките групировки на Стария континент.

Изтича времето, в което има надежда за постигане на нова сделка, а Великобритания ще се откаже от механизмите за сътрудничество в областта на външната политика, сигурността и отбраната още следващия март.

Предупреждението бе направено в навечерието на участието на Тереза Мей в Мюнхенската конференция по сигурността. В събота тя ще изнесе реч в Мюнхен, в рамките на която ще потвърди своя „безусловен" ангажимент към европейска сигурност след Брекзит, подчертават от редакцията.

От Мей се очаква да заяви, че Великобритания иска да остане част от Европейската заповед за арест (ЕЗА) и от Европол, агенцията за правоприлагане на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа