Тереза Мей: Втори референдум за Брекзит няма да има

Втори референдум за Брекзит няма да има. Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 година. Това категорично изявление направи британският премиер Тереза Мей на неформалната среща на върха на Европейския съюз в Залцбург. По този начин тя коментира изявлението от по-рано на малтийския премиер Джоузеф Мускат , че лидерите на страните членки единодушно се надяват британското правителство да се допита още веднъж до избирателите във връзка с Брекзит.

Тереза Мей отбеляза, че единодушие има в желанието на всички да бъде постигнато приемливо за двете страни споразумение за бъдещите отношения. Правителството ѝ обаче щяло да продължи да се готви за Брекзит без сделка - в случай, че проблемът с бъдещата граница на остров Ирландия и митническите отношения остане нерешен.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че настоящите британски предложения, особено в икономическата сфера, са неприемливи и че трябва да бъдат преработени до октомври.

Макрон отбеляза, че трудностите около Брекзит показват на всички останали страни членки, че напускането на Европейския съюз има много отрицателни последици. "Онези, които обясняват, че лесно можем да живеем без Европа, че всичко ще им бъде наред и че това ще им донесе много пари, са лъжци", заяви президентът на Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа