Тереза Мей е против референдума в Северна Ирландия

„На този етап“ британският премиер Тереза Мей се обявява против провеждане на референдум в Северна Ирландия за откъсване от Обединеното кралство, съобщава The Independent.

По-рано ирландската партия „Шин Фейн“ поиска плебисцит за обединение с Република Ирландия да бъде проведен „колкото се може по-скоро“. Партийният водач Мишел О’Нийл заяви в понеделник, че Брекзит ще бъде „бедствие“ за съставната част на Обединеното кралство, и че такъв референдум би могъл да бъде начин за заобикаляне на последствията му.

В отговор Мей заяви, че всички трябва да се посветят на това да обединят отделните партии, за да осигурят продължаването на децентрализацията на администрацията в Северна Ирландия в интерес на нейното население. Тя все още не се е произнесла относно установяване на „твърда“ граница с Република Ирландия при предстоящите нови договорки, но е заявявала, че не желае такава.

Инициативата на „Шин Фейн“ бе обявена няколко часа, след като първият министър на Шотландия Никола Стърджън оповести, че гражданите на страната трябва да получат правото на референдум за независимост като част от британската сделка за отделяне от Европейския съюз. Подобно на Шотландия, на миналогодишния британски референдум мнозинство от 56 % в Северна Ирландия подкрепи оставането в ЕС. Въпреки това социологическо проучване на Ipsos MORI от септември сочи, че само 22 % от северноирландците биха подкрепили обединение с Република Ирландия, а 63 % биха предпочели да останат в Обединеното кралство.

На неотдавна проведените избори за северноирландски парламент „Шин Фейн“ получи само едно място по-малко от пробританската Демократична юнионистка партия. Възможността за провеждане на такъв референдум е допусната от споразуменията, оформили процеса на умиротворяване на Северна Ирландия през 90-те години на XX век.

Съгласно последните проучвания на ScotCen's Scottish Social Attitudes има „много по-високи“ нива на подкрепа за шотландската независимост „от когато и да е било преди“. Резултатите показват, че 46 % от шотландците одобряват отделянето на страната от Великобритания. За сравнение през 2012 г., когато започна предходната кампания за референдума за независимост, броят им бе наполовина по-малък – 23 %. Но изследването показва, че сега шотландците са „по-скептични по отношение на ЕС“ от периода преди провеждането на допитването за Брекзита.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще се стреми към провеждането на втори референдум за независимост, обвинявайки британския премиер Тереза Мей в игнориране на вота на избирателите в страната, 62 % от които подкрепиха оставането на Обединеното кралство в структурите на Общността, припомнят от редакцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа