Тереза Мей: Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока

Британският министър-председател Тереза Мей нарече предполагаемото нападение днес пред парламента в Лондон шокиращо и предупреди, че равнището на терористична заплаха в Обединеното кралства продължава да е много високо, предаде Ройтерс.

Полицията съобщи, че мъж умишлено се е врязал с кола сред пешеходци и велосипедисти и е ранил трима души, преди да се блъсне в огражденията край парламента.

Министърът по въпросите на сигурността Бен Уолъс каза, че арестуваният нападател е 29-годишен британски гражданин, дошъл от друга страна. "Засега случаят се приема за терористичен акт, но това все още не е напълно потвърдено", добави той.

Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока. Призовавам хората да останат бдителни, заяви в комюнике Мей, която е на почивка извън страната. Наред с това тя призова британците да се обединят и да продължат да живеят нормално, отбелязва АП.

Британското правителство запази равнището на терористична заплаха на досегашната "сериозна" степен. Решението да не се повишава нивото на заплаха беше взето след среща на правителствения кризисен комитет "Кобра".

Помощник-комисар Нийл Басу от лондонската полиция каза, че не са установени други заподозрени и според полицията жителите на Лондон вече не са застрашени.

Говорител на Мей съобщи, че от март 2017 г. във Великобритания са осуетени 13 заговора на ислямистки екстремисти и 4 крайнодесни заговора, а също че в момента се водят 676 разследвания за тероризъм.

Американският президент Доналд Тръмп нарече случилото се днес в британска столица "поредна терористична атака в Лондон". "Тези животни са побъркани и с тях трябва да се отнасят крайно сурово и твърдо", написа той в Twitter.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят