Тереза Мей: Искаме дълбоко партньорство и специални отношения с ЕС

Няма да има твърда граница с Ирландия, каза британският премиер в Брюксел

Британия напуска Европейския съюз без условия, но се стреми към дълбоко партньорство и специални отношения с ЕС в бъдеще. Това заяви министър-председателката Тереза Мей на пресконференция след срещата си с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Европейската комисия излезе с изявление, че преговорите за Брекзит може да преминат към бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел, благодарение на постигнатия „достатъчен прогрес“ в първата фаза от разговорите по условията на „развода“. „Европейската комисия днес препоръча на Европейския съвет да направи заключение, че е постигнат достатъчен прогрес в първата фаза от преговорите по Член 50 с Обединеното кралство“, пише в заявлението.

„През 2016 британците заявиха желанието си за напускане на ЕС. Великобритания безусловно напуска общността”, каза Мей в отговор на журналистически въпрос дали у нея не са се появили съмнения, че идеята за Брекзит е погрешна.

Британският премиер потвърди, че Обединото кралство и ЕС са постигнали сделка за Брекзит, която ще гарантира правата на повече от три милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, „според законите, осветени в британските закони и с върховенството на британските съдилища“.

Освен това, Мей заяви, че сделката включва, „добро за британския данъкоплатец“ финансово споразумение и ще гарантира, че няма да има „твърда граница“ между Северна Ирландия и Ирландия, запазвайки „конституционния и икономическия интегритет на Обединеното кралство“.

„Сега Великобритания е насочена към дълбоко партньорство и специални отношения с ЕС. За това е втората фаза на преговорите”, каза още Тереза Мей.

На свой ред, Юнкер посочи, че ЕС ще даде приоритет на защитата на резултатите от споразумението за уреждане на въпроса в Северна Ирландия. "Предстои ни още много работа, но сме готови да постигнем това да няма твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия”, каза председателят на Еврокомисията.

dqgueitumaimdgr

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа