Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Министър-председателката Тереза Мей се срещна днес с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъди бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, предаде Ройтерс.

Целта на срещата е да бъдат договорени най-общите рамки за бъдещите отношения преди срещата на върха на евролидерите в неделя и да бъдат поети ангажименти, които да потушат бунта на някои британски депутати консерватори, обявили се против проектоспоразумението за Брекзит.

Двамата лидери се ръкуваха пред телевизионните камери в централата на Еврокомисията, но не пожелаха да отговорят на журналистически въпроси.

Сред неуредените проблеми е заплахата на Испания да блокира т.нар. политическа декларация заради нерешения още въпрос с Гибралтар, както и резервите на други държави по въпроса с риболова и бъдещите търговски отношения.

Обсъжданият днес документ е от около 20 страници по информация на европейски източник. Той ще бъде без юридическа стойност, но ще е от голямо политическо значение. Идеята е да създаде рамка за търговските преговори, които официално могат да започнат чак след излизането на Обединеното кралство от ЕС, на 30 март 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят