Тереза Мей: Много вероятно е Русия да е отговорна за убийството на Сергей Скрипал

Британският премиер Тереза Мей заяви в понеделник, че „е много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава AFP.

„Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, заяви Мей, като разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.

Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.

Мей съобщи още, че руският посланик в Лондон е бил извикан за обяснение за присъствието на това бойно отровно вещество, известно като „Новичок”, и обеща да обсъди с парламента възможни ответни мерки срещу Русия, „ако няма удовлетворителен отговор”.

Има само две възможни обяснения за присъствието на бойното отровно вещество „Новичок” – че е било използвано пряко от руската държава или че Русия губи контрол над запасите си от това вещество и е допуснала то да попадне в чужди ръце, каза Мей.

„Няма да допуснем такъв дързък опит да бъдат убити невинни цивилни на наша земя”, заяви тя и добави, че ако се докаже вина на Москва в това нападение, правителството ѝ ще го приеме като „незаконна употреба на сила от Русия”, отбелязва Асошиейтед прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия