Тереза Мей пише на 100 000 граждани на ЕС във Великобритания: Останете!

Премиерът Тереза Мей ще отправи директно обръщение към гражданите на Европейския съюз, живеещи във Великобритания, с покана да останат в страната и след Брекзит и ще ги увери, че няма намерение да ги използва като „разменна монета“ в преговорите с Брюксел.

Министър-председателят ще изпрати директни имейли на 100 000 граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и да ги успокои, че въпреки трудностите в преговорите с ЕС, те няма да бъдат принудени да напуснат страната, пише  The Guardian. „Няма как да бъда по-ясна: гражданите на ЕС, които живеят легално в Обединеното кралство, ще могат да останат“, подчертва тя.

Призивът на британския премиер идва преди посещението й в Брюксел, за ключовата среща на върха на ЕС, по време на която трябва да бъде решено дали е постигнат достатъчен напредък в преговорите за Брекзит.

Тереза Мей ще увери гражданите на ЕС, че Лондон и Брюксел „са на крачка“ от постигане на споразумение за правата им, като спорните въпроси са за това дали европейците да гласуват, да довеждат членове на семействата им, да се придвижват свободно, а не за това, дали ще могат да останат в страната.

„Европейските граждани, които са построили животите си във Великобритания, имат голям принос за нашата страна. Ние искаме те и техните семейства, да останат“, подчертава британският премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа