Тереза Мей призова ООН за по-твърди действия срещу КНДР

Тереза Мей

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей призова за по-твърди действия за обуздаване на ядреното въоръжаване на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред Общото събрание на ООН Мей заяви вчера, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун "продължава да не се подчинява, да провокира международната общност и да заплашва съседите си".

Тя каза, че международната общност "трябва да бъде подготвена да предприеме всички необходими мерки, за да принуди Ким Чен-ун да смени курса си".

"Когато страни подкрепят групировки като "Хизбула", за да увеличат нестабилността и мащаба на конфликтите в Близкия изток, подкрепят така наречените сепаратисти в Украйна, за да създадат нестабилност на източните граници в Европа или подкрепят криминални групи, извършващи кибератаки срещу нашите страни и организации, те поставят под въпрос правилата и основаната на тях международна система, която ни защита", заяви Мей.

Тероризмът "и нестабилността, които наблюдаваме по целия свят, в много случаи се определят от действията на други държави, действащи по хибриден начин", допълни тя.

Мей обеща, че Великобритания ще продължи да "гарантира безопасността и стабилността на приятели и съюзници, както прави от поколения". По думите й днес светът се нуждае повече от всякога от многостранни действия и затова изрази подкрепа за световната организация и нейните агенции.

След срещата по споразумението за иранската ядрена програма, американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза, че е провел "конкретен" разговор с иранския си колега.

Вашингтон обаче продължава да има "големи проблеми" със сделката от 2015 г. Той заяви, че Иран "технически се придържа" към ядрената сделка, но според него тя не си е изпълнила целта. Американският държавен секретар каза пред репортери в централата на ООН, че страните, договорили споразумението, са имали ясното очакване, че една от ползите от него ще бъде отстраняването на сериозните заплахи, тегнещи над региона.

Но Иран, каза той, продължава да подкрепя сирийския режим, извършва зловредни действия в киберпространството, разработва балистични ракети, които застрашават стабилността в региона, изпраща оръжия в Йемен, Сирия и Ирак. "Откакто споразумението бе потвърдено, видяхме всичко друго, но не и по-мирен и стабилен регион", каза Тилърсън, цитиран от ДПА.

Той допълни, че президентът Тръмп е взел решение дали да оттегли САЩ от споразумението, но не го е споделил с никого от екипа си.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че оттеглянето от споразумението ще е грешка. При все това загатна, че е готов за по-твърди действия към Иран, защото по думите му споразумението е недостатъчно, предвид растящото регионално влияние и засилената дейност по разработването на балистични ракети от Иран, предаде Ройтерс.

Макрон изрази мнение, че на Техеран трябва да бъдат наложени санкции заради изпитанията на балистични ракети и да се обсъди ролята на му в региона, където "напрежението нараства заради дейността на "Хизбула" и натиска на Иран върху Сирия". Френският държавен глава каза, че също така трябва да се отвори дискусия за ядрения въпрос след 2025 г., когато, съгласно сегашното споразумение, ще отпаднат част от ограниченията върху иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

Преди това върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини направи изявление, от което се създаде впечатление, че на срещата е имало консенсус в полза на запазване на споразумението в сегашния му вид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия