Тереза Мей ще търси резервен вариант за ирландската граница

Снимка: Архив

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще опита да намери изход от задънената улица със сделката за Брекзит, като поиска още отстъпки от Европейския съюз за резервен план за избягване на твърда граница в Ирландия.

Тя отхвърли призивите за отлагане на излизането от ЕС и каза, че нейният план Б е да бъдат внесени промени в спорната мярка за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след което обновеният вариант на сделката за Брекзит да бъде одобрен от парламента, предаде БТА.

"Що се отнася до предпазния механизъм, въпреки промените, които договорихме, остават два основни проблема", каза Мей пред Камарата на общините. Това са "страхът, че ще останем хванати в капана на предпазния механизъм завинаги и безпокойството за потенциалното му влияние върху нашия съюз, ако Северна Ирландия бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство", посочи премиерът.

Мей каза, че планира да обсъди въпроса тази седмица с депутатите, преди да представи "заключенията от тези разговори на ЕС".

Остават само малко над два месеца до датата 29 март, на която Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз, а все още в Лондон няма консенсус кога или дори дали страната ще напусне блока на 28-те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа