Терените в Божурище продадени на търг менте (обзор)

Спецпрокуратурата разследва престъпление по служба

Кметът Георги Димов взел 1 млн. лв. кредит при годишна заплата от 25 000 лв.

Апетитните терени от 80 декара в района на Божурище са били продадени на манипулиран търг, в който участвали само „свои хора”. Това стана ясно вчера от изявленията на Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура и на наблюдаващия прокурор Генка Брезашка.

Както писа „Труд”, във вторник бяха задържани кметът Георги Димов (ГЕРБ), заместничката му Габриела Дончева и отговорничката за общинските имоти Цветелина Димитрова. Вчера на Димов бе повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и той остана в ареста за 72 часа. Двете служителки ще отговарят за документи с невярно съдържание и бяха пуснати.

В началото на декември м.г. общинската земя е била продадена по 2,16 лв. на кв. м, като съседни на нея площи се търгували по 40-50 евро за квадрат. Решението за търга било взето от Общинския съвет и много местни хора искали да се включат в наддаването. Оказало се обаче, че обявата с условията за участие била качена в сайта на общината един час преди изтичане на крайния срок. Зам.-кметицата и шефката на отдела пък съставили менте протоколи, че обяви за търга са разлепени в сградата на общината и в съседни села.

Така с евтините имоти се сдобили 3 фирми и следователка от НСлС, като бащата на кмета е бил пълномощник на един от „играчите”. Само за ден били сключени договорите за продажба между новите собственици и общината.

Разследващите установили, че кметът Димов взел 1 млн. лв. кредит от банка и кола на лизинг при годишен доход от 25 000 лв., но тепърва ще се проверява срещу какви обезпечения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право