Тери Гилиъм - Нападнат от феминистки

Иконичният режисьор и единствен американец от легендарната британска трупа “Монти Пайтън” Тери Гилиъм си навлече гнева на радикалните феминистки и обезумелите активисти от кампаниите #MeToo и #TimeIsUp, ангажирани с борбата срещу сексуалния тормоз в Холивуд и медиите. Гилиъм, който в края на миналата година навърши 77 години, си позволи да коментира, че движението срещу сексуалните набези в киното е заприличало на тълпа за линч и лов на вещици. Това бе достатъчно за тотална феминистка атака.

Всякакви активистки, журналисти, звезди и колеги атакуваха Гилиъм с остри думи и го призоваха да се извини и да си затваря устата. Десетки либерални издания пуснаха остри материали, в които го обиждат и окарикатуряват. Накрая той най-вероятно ще бъде принуден да направи опит за разкаяние и да потърси обратно добрата воля на все по-радикализираните холивудски среди. Гилиъм винаги е бил известен с по-крайни мнения, но в случая беше прав и реакцията към него достави допълнително доказателство за тоталното изтрещяване на Холивуд и медиите.

Сега той се опитва да завърши мечтания си проект за Дон Кихот и последното, което му трябва е скандал от такъв размер.

Гилимъм е легендарен режисьор, сценарист, карикатурист, актьор и превъзходен арт хулиган. Преди две години той оправда всички слухове за величавия си характер и острото си чувство за хумор по време на своето гостуване в българската столица в рамките на “София филм фест”.

Човекът зад шедьоврите “Бразилия”, “12 маймуни”, “Страх и омраза в Лас Вегас” още е в отлична физическа форма, жестикулира като персонаж от своите сюрреалистични опуси, смее се шумно и дори направи няколко малки каскади пред публиката по време на официалните си срещи със зрителите в София.

Първото му гостуване на българска земя е било преди точно 30 години по повод тогавашната премиера на гениалната му антиутопия “Бразилия”. Той си спомни как тогавашната прожекция е била твърде официална и строга, с дублаж, който развалял целия филм, но никой не посмял да си тръгне. “Предполагам, че това прави централизираната власт с хората”, коментира преди две години Гилиъм.

През 70-те той, заедно с “Монти Пайтън”, си навлече гнева на религиозните хора с “Животът на Брайън”. “След премиерата много вярващи се ядосаха и излязоха да протестират - католици, протестанти, евреи. Ние ги обединихме и това все пак е важно, нали. Целта ни разбира се, беше да се присмеем на хората, които не мислят и вярват на всякакви неща, без да използват мозъка си”, казва Гилиъм и допълва: “Но поне бяхме умни – подиграхме се на евреите и християните, но не и на мюсюлманите. Това дори май не е смешно”. Явно и критиките към модерния феминизъм не са смешни и сега Гилиъм усеща жегата на собствения си гръб.

Понякога Гилиъм прилича на древен поет-воин за свободата на словото и идеите. Той е като Дон Кихот, който се сражава със съвсем реалните мелници на цензурата и индустрията, мачкаща креативността. На 13 пъти той се е опитвал да направи своя мечтан “Дон Кихот”. Всеки път нещо става и проектът се проваля. Безброй ценители се надяват, че Гилиъм все пак ще направи своя филм и сега наистина осъществяването му изглежда по-близо отвсякога. Дано истерията на модерните радикални феминистки и активисти не го провали и този път.

 

Влюбен във волята на въображението

Една от големите теми на Тери Гилиъм е свободата на въображението. От “Бандити във времето” до “Приключенията на Барон Мюнхаузен” - той разказва в красиви картини за силата на детската фантазия. Гилиъм е на 77 години, но малкото палаво момче в него още е живо. Тери споделя, че един от проблемите на остаряването е повтаряемостта на хора, събития и ситуации. Той отказва да приеме съзряването и желае да се отучи от всичко, за да може да го преоткрие с възхитата на дете.

 

За него

Каза неприемливи и опасни неща

Тери Гилиъм казва, че много жени са имали своите амбиции и нощ с Харви Уайнстийн им е осигурила скок в кариерите. Той твърди, че те са знаели какво правят. Ной той не е бил в тези стаи, не знае какво точно се е случило. Кой е той да говори така. Трябва да се засрами, защото каза неприемливи и опасни неща.

Джъд Апатоу, режисьор и сценарист

 

Нека се вгледа в себе си преди да обвинява активизма

Тери Гилиъм казва, че кампаниите срещу сексуалния тормоз предизвикват чувства на страх и несигурност. Нека се вгледа в себе си, преди да обвинява активизма. И да види, че страхът и несигурността са емоциите, които жените жертви на насилие изпитват постоянно. Да прояви емпатия.

Сара Силвърман, комедиантка

 

Много ме разочарова

Думите на Тери Гилиъм ме нараниха лично. Работила съм с него, но трябва да призная, че той много ме разочарова с позицията си срещу кампанията #MeToo. Много бързо този човек реши да осъжда движение, което има за цел да пази жените от мъжете насилници. Тъжно, наистина тъжно.

Елън Баркин, актриса

 

Атаката срещу него е абсурдна

Тери Гилиъм е прав да критикува културния климат в Холивуд и в медиите. Не разбирам защо всички скочиха така остро срещу него. Всъщност разбирам – сега се усеща желание за цензура на всяко различно мнение. Но при всички положения атаката срещу него е абсурдна. Дано тези хора се усетят какво правят преди да е станало твърде късно.

Хауърд Стърн, радиоводещ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети