Терористът от Нова Зеландия е пребивавал в Турция

Снимка: Twitter

Aвстралиецът Брентън Тарант, който уби 49 души и рани десетки хора, е пребивавал известно време в Турция. Това съобщи турският телевизионен канал НТВ, като се позова на източници от турското разузнаване. Терористът от Крайстчърч на два пъти - общо 47 дни, е бил в Турция в периода между март 2016 г. и септември-октомври същата година, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Тарант е бил засечен на телевизионните камери на истанбулското летище "Ататюрк".

Първото посещение на терориста в Истанбул е между 17-20 март 2016 г., посочват източниците. Точно по това време - на 19 март 2016 г., на централния булевард "Истиклял" в Истанбул бе извършено нападение срещу група израелски туристи. Убити бяха петима души и бяха ранени 39 души.

На 20 март нападателят от Крайстчърч си е заминал от Истанбул.

Турското разузнаване разследва пребиваването на атентатора в Турция - къде е ходил, с кого се е срещал. Съществуват съмнения, че терористът вероятно е планирал нападение срещу джамии или молитвени домове в Турция. През периода, в който Тарант е пребивавал в Турция, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е имал интензивна програма в различни градове. Турското разузнаване разследвало и хипотезата, че е възможно терористът да е подготвял нападение срещу Ердоган.

Президентският говорител Ибрахим Калън в отговор на заплахите на убиеца от Крайстчърч, огласени в неговия манифест - "Ще дойдем в Константинопол и ще съборим всички джамии и минарета", заяви: "Ние сме тук. Нека дойдат, ако им стигат силите".

Трима турски граждани са били ранени при терористичната атака в Нова Зеландия. Ердоган е разговарял по телефона снощи с единия от ранените - Мустафа Бозташ, спонсор на турския национален отбор по хокей на лед. Съобщено бе, че състоянието на тримата ранени турски граждани е добро.

Междувременно турският визепрезидент Фуат Актай и външният министър Мевлют Чавушоглу заминаха за Нова Зеландия. Преди да отпътува Актай Исля заяви, че ислямофобията, ксенофобията, расизмът и подхранваният от тях тероризъм, са едно от най-големите изпитания, пред които е изправено съвременното човечество.

Оттук ние приканване целия свят да се вдигне на крак срещу радикализма и расизма, призова вицепрезидентът. Той добави, че Турция очаква международната общност да поеме отговорност и да направи, това, което зависи от нея.

След терористичния акт в Нова Зеландия протести срещу нападението заливат Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят