Тесните жилища активират туморните образувания

Китайски учени доказаха, че е много трудно да си беден и здрав

Специалисти от Медицинския университет в Далян твърдят, че хроничният стрес, породен от неудобния живот в малки пространства, провокира бързия растеж на злокачествени образувания. При комфортни условия депресията и тревогата намаляват.

И мишките, и хората обичат удобството

Проведен е експеримент, при който мишки с ракови стволови клетки са разделени на две групи – едната е настанена в големи, удобни корпуси, а втората – в малки камери. Оказва се, че злокачествените образувания започват да се развиват с бързи темпове у гризачите, принудени да живеят натясно, и прогресират съвсем бавно при ширещите се в „просторни апартаменти”. След края на експеримента размерите на туморите при мишките от двете групи се различават няколко пъти.

Китайските учени стигат до извода, че гризачите от малките камери стават жертва на психологически стрес – точно преживяванията от тясното пространство водят до стремителния ръст на раковите клетки.

„Виновен” е адреналинът

Причината е в хормона адреналин. Неговото ниво е няколко пъти по-високо при неблагоприятните условия на живот, които предизвикват постоянни признаци на депресия. Затова китайските учени решават да проведат още един експеримент – разделят мишките от тесните камери на още две групи. Оставят гризачите от първата да „страдат” от депресия и тревога, а тези от втората започват да захранват с препарат, блокиращ произвеждането на адреналин.

В резултат мишките от втората група тихичко се успокояват и се примиряват с факта, че „не им е потръгнало в живота”. След 30-дневно наблюдение туморите при тях забавят растежа си.

На химично равнище процесът изглежда така: в стресова ситуация адреналинът дава „инжекция” на енергията в опасна ситуация, което позволява или да се бори срещу заплахата, или да избяга от нея.

Страничен продукт е производството на органичното съединение лактат (млечна киселина). В случая с рака вредните клетки фактически се хранят с него и това им позволява да придобият повече енергия.

С други думи, в организма на човека, изпитващ стрес, се съдържа прекалено много лактатдехидрогеназа (ЛДГ). Това е доказано от още едно изследване, проведено този път върху хора – 83 жени с рак на млечната жлеза. Взимат им биопсия, освен това измерват нивото им на ЛДГ и на адреналин. Като цяло тези показатели се оказват над средните, освен това болните с най-високи показатели реагират най-зле на лечението.

Спасителят - обикновеният витамин С

Въз основа на всички изброени изследвания китайците посочват интересен метод за лечение на рака. Оказва се, че онкологията ще бъде спасена от баналния витамин С – точно той блокира произвеждането на ЛДГ в организма.

За да докажат истинността на теорията си, учените отново използват мишки, като започват да им дават мощни дози от витамина. В резултат туморите бързо започват да се свиват.

Специалистът Куентин Лю заявява, че взети заедно, резултатите показват, че витамин С може да бъде новото ефективно терапевтично средство за лечение на рак у пациенти, подложени на хроничен стрес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве