Техническа неизправност или здравословен проблем на шофьора на буса-ковчег са довели до зверската катастрофа край Микре

Техническа неизправност или здравословен проблем на шофьора на буса-ковчег са предполагаемите причини за зверската катастрофа на главния път София-Варна край ловешкото село Микре в петък.

Произшествието възникна около 12,10 часа между товарен автомобил пътуващ в посока Варна и микробус „Мерцедес“ с група пътници, движещ се в посока София.

Шофьорът на буса внезапно навлязъл в насрещната лента за движение, в резултат на което е последвал челен удар с товарния автомобил. При инцидента е загинал шофьорът на буса и още осем пътници. Пострадали са и останалите пътуващи. Шофьорът на товарния автомобил също е получил наранявания. В бусът са пътували група незрящи, които са били на екскурзия Дряново – Севлиево - София

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч продължават да се извършват следствени действия по случая. Правят се огледи от вещи лица, разпитват се свидетели за изясняване причините за инцидента.

"Разпоредени са множество експертизи. Чакат се резултатите на съдебно-медицинската експертиза след аутопсиите на загиналите. Резултатът от този анализ на тялото на шофьора на микробуса ще е като отправна точка за разследването, защото ще стане ясно какво е било здравословното му състоя в момента на инцидента", коментира пред "Труд", окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Той обясни, че загиналият водач е бил с дълъг професионален опит и не е възможно да не се е съобразил с усложнената пътна обстановка, тъй като е имало намалена видимост, вози 25 човека и че в този участък има непрекъсната осова линия и изпреварването е забранено. Въпреки това навлиза в насрещната лента за движение и няма никакъв спирачен път.

"Докато камионът има спирачен път, тъй като водачът се е опитал да избегне удара като е свил в страни, но се е забил в мантинелата. Добре, че камионът е бил празен, защото е можело хората в микробуса да загинат до един", подчерта прокурор Вълков.

В болницата в Ловеч остават на лечение общо 9 от пострадалите пътници в микробуса. Четирима са в хирургичното отделение, един в Реанимация, а един от оцелелите пътници в отделението "Уши, нос и гърло" в ловешката лечебница. Вторият шофьор на камиона Ивайло И. разказа, че е с 20-годишен стаж и че товарното возило се е движело с около 70 км/час. Изненадващо срещу камиона се появил микробусът, който се носел с доста висока скорост.

"След страшния сблъсък, от буса се чуваха страховити писъци и стенания. Беше много страшно", сподели лаконично Ивайло И.

В събота той бе освободен от болницата за домашно лечение с охлузни рани по лицето и крайниците и силна уплаха. Колегата му, който е бил на волана пък е в плевенска болница.

Цветелина Р., която е била в микробуса разказва, че усетила как шофьорът се опитва да набие спирачките, но явно те не са се задействали. "Първа слязох от смачкания рейс. Бях в шок", каза Цветелина И.

Нейният спътник Росен Кирилов пък довери, че при инцидента загубил съзнание. "Когато се свестих, усетих че под мен има купчина тела. Бях на задната седалка и това явно ме е спасило", коментира Кирилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България