Технически проблем "чисти" въздуха в Девня

Град Девня системно е обгазяван. Данните от системата за наблюдение на атмосферата обаче не потвърждава замърсяване.

Въпреки това, жителите на девненския квартал „Повеляново”, който е в близост до промишления комплекс, казват, че усещат задушлива миризма и парене в очите. Хората споделят, че от заводите излиза голям жълт облак с мирис на амоняк.

В бюлетина на Националната система за контрол на въздуха, която ежедневно мери фините прахови частици, въглеродния оксид и други показатели, не присъстват данни за Девня и Варна да има превишения на нормите в качеството на въздуха.

Оказва се, че в десетина големи градове има технически проблем с анализаторите на данните. От Изпълнителната агенция за околна среда твърдят, че едва 5% от апаратите не работят, което не се отразява на цялостния извод, че дишаме чист въздух.

От химическия завод в Девня отричат производството им да вреди на околната среда. Стационарната лаборатория, която прави измерванията обаче е на километри от замърсения квартал. Общината иска преместването й.

Досега източникът на замърсяване не е бил идентифициран. За една седмица в квартала е разположена мобилна лаборатория, която ще следи данните.

/БТВ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България