Технологични фирми даряват 15 000 хиляди работни часа на държавата (ВИДЕО)

За няколко месеца ще изградим електронната здравна система, каза вицепремиерът Дончев

Фирми от технологичния бранш ще дарят на държавата 15 000 работни часа от квалифицирани специалисти. Те ще бъдат използвани за създаване и подобряване на информационните технологии в здравеопазването. Това обяви на брифинг в Министерски съвет Илия Кръстев, председател на борда на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

"Целта е след два-три месеца или когато и да се случи това, България да излезе от тази криза със системи, които са най-добрите в Европейския съюз", добави Кръстев.

"Ние също страдаме в момента от това, което се случва в световната икономика и имаме свободен ресурс", каза колегата му Пламен Цеков. "Затова залагаме на принципа "Помогни на държавата сега, за да ти помогне тя в бъдеще", добави той.

На брифинга стана ясно, че предложението на технологичния бранш се обсъжда от една седмица.

"Това е доказателство, че кризата ражда възможности. Ние приемаме протегнатата ръка с благодарност. Смятаме, че благодарение на тези 15 000 човекочаса в срок от няколко месеца може да изградим електронната здравна система, с всичките й модули - електронно здравно досие, електронна рецепта и т.н.", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

"Особена ирония е, че преди кризата МЗ имаше трудности с възлагането на тази поръчка в продължение на година. Сега ще се случи по този начин, бързо", добави Дончев.

"Особено ме радва, че тези млади хора, вместо да седят вкъщи и да искат от държавата, предлагат да свършат една много полезна за народа работа, коментира и премиерът Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България