ТЕЦ "Варна" работи изцяло на природен газ

ТЕЦ Варна заработи от 2015 г, когато беше спряна и остави стотици енергетици на улицата

За пристанището има инвестиционен план за близо 90 млн. евро

Трите блока на ТЕЦ "Варна" са изцяло модернизирани и ще произвеждат електроенергия само на природен газ, от който въглеродните емисии са три пъти по-малко. Това съобщи в Деня на отворените врати изпълнителният директор на "Сигда ТЕЦ Варна" кап. Данаил Папазов. Компанията купи топлоцентралата в края на 2017 г. от предишния собственик чешката CEZ . Вече има подписан договор с "Булгартрансгаз" за подаване на синьото гориво от юни месец 2020 г.и ТЕЦ "Варна" ще играе на търга на ЕСО за осигуряване на студен резрев с два от трите си работещи блока-4, 5, 6-ти,след 72-часовите проби.

В ход е новият инвестиционен план за "Пристанище ТЕЦ Езерово"за 89 млн. евро.Дружеството беше регистрирано на 12 юни като дъщерна фирма на ТЕЦ"Варна, припомни изпълнителният директор.Водят се преговори с чуждестранен инвеститор, които трябва да приключат в края на другия месец. Идеята е на мястото на стария въглищен терминал, от който са изчистени и продадени 30 хиляди тона, портът да обработва генерални, насипни, зърнени товари и контейнери. За целта ще се обособят нови корабни места, ще се увеличи дълбочината до 12.50-13 м в западната част на кея, а на зърнения терминал ще бъдат построени силози. Пристанище ТЕЦ Езерово" се шири на 88 дка. Вече е обработен първият 3000-тонен кораб "Нихал" с оборудване за Новоросийск. Има и първи заявки за износ на зърно на 15 юли след старта на жътвата. До края на годината се очаква 250 000 тона товарооборот от порта, а през 2020 г. трябва да се увеличи двойно.

ТЕЦ-ът край Варна спря да работи на 1 януари 2015 и бяха съкратени стотици енергетици.В момента работят 254 души със средна заплата 1500 лева.

Изпълнителният директор и бивш министър на транспорта Данаил Папазов опроверга спекулациите, че е продал мажоритарното участие в семейната си фирма "Сигда" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за 2700 лв. "Сумата е далеч по-голяма и всеки може да я провери в Данъчното, каза Папазов. Той посочи, че сделката е станала с Доган, защото той единствен сред останалите купувачи се появил с името си, без офшорки, а и проявил интерес към екологичното производство на ток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес