Тибет гостува в Шумен

С изложба-дарение от посланика на Китай

„Изкуствата на Тибет” е най-новата експозиция в Регионалния исторически музей в Шумен. Тя включва предмети от религията, културата и бита на населението на азиатската област. Сред експонатите се откроява масивна култова пагода – ступа от будистки манастир, инкрустирана в миналото с тюркоази, корали, ахати и други скъпоценни камъни. Тя е служила за съхранение на мощите на монасите от вековната обител. Култовият предмет с височина метър е обвит в шарфове от 5 цвята – жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда.

Интерес предизвиква и „Колелото на Дхарма“. Изображението, изработвано от бронз, символизира безкрайния кръговрат на живота и представлява композиция от три фигури. В средата е колелото, а от двете му страни са разположени животни.

Представени са и т.нар. ленти сутра, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири. Интерес представляват т. нар. танки. Това е цветен бродиран или рисуван свитък от плат, коприна или хартия и представлява вид картина, характерна за тибетската култура. Пресъздава главно обичаите на обществото и засяга различни сюжети, основно религиозни.

Изложбата включва още автентичен интериор на тибетски дом. Показани са чема – кутия за съхранение на ечемик, гравирани култови плочки, изнасяни традиционно пред дома за тибетската нова година, както и скрин с изящни дърворезби на дракони.

Традиционно облекло – дрехи на фермери и женски носии показва йерархията в тибетското общество през отдавна отминалите времена. Експозицията представя и ювелирното изкуство на старите тибетски майстори. Внушителни са и музикалните инструменти, сред които тончен, висок 3 метра, издаващ специфичен звук на ревящ слон.

Изложбата „Изкуствата на Тибет” е дарена от извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република в България на Исторически музей – Димитровград и ще остане в Шумен до 15 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони